HSG-dubbelslag in Haarlem

Robin van Kampen is nog steeds op dreef. Een maand nadat hij in Dortmund de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden werd, won hij in Haarlem het BDO-toernooi. Ruud Janssen, zijn teamgenoot van het afgelopen seizoen in de Meesterklasse, werd derde maar wat veel belangrijker was: ook hij werd grootmeester.
Bijzondere score

Het door accountantskantoor BDO gesponsorde toernooi in Haarlem bestaat uit twee tienkampen en een open toernooi. Robin van Kampen heeft er goede herinneringen aan, vorig jaar scoorde hij er zijn eerste grootmeesternorm. Dit jaar begon hij moeizaam. Hij speelde weliswaar heel degelijk, maar wist steeds net niet te winnen en scoorde vijf remises op rij. In de zesde ronde versloeg hij Jaap de Jager. Dat was op papier de zwakste deelnemer, maar hij had wel zijn eerste drie partijen gewonnen! In de zevende ronde won Van Kampen een fantastische partij van de Britse meester Lorin D�Costa. Een ronde later versloeg hij Manuel Bosboom en in de slotronde won hij van de Britse grootmeester Stewart Haslinger. Een heel bijzondere score: eerst vijf remises en dan vier overwinningen. Robin van Kampen deelde de toernooizege met de sterke Russische grootmeester Maxim Turov, tegen wie hij in de derde ronde remise had gespeeld. Zijn resultaat was ook een grootmeesternorm, maar omdat hij de titel al heeft is dat niet meer van belang. Wel leuk is dat Van Kampen minstens zoveel toernooizeges boekt als grootmeesternormen.
Nieuwe grootmeester

Voor Ruud Janssen was het feest nog groter. Hij werd �slechts� derde, maar boekte zijn derde grootmeesternorm en wordt daarom tot grootmeester benoemd. Janssen begon met een remise tegen Van Kampen en een nederlaag tegen Turov. Hij kon toen nog niet weten dat dat de twee toernooiwinnaars zouden worden. De HSG�er herstelde zich goed met een serie van 4,5 uit 5. Met twee remises in de laatste ronden stelde hij zijn norm veilig. Ruud Janssen werd geboren in 1979 en werd al op zijn negentiende meester. De volgende stap liet lang op zich wachten, vooral omdat hij geen profschaker werd, maar ging studeren en werken. Janssen speelde sinds 2005 voor HSG en scoorde altijd goed. Uit 50 partijen behaalde hij 35 punten, wat in de competitie een zeer goed percentage is. Helaas gaat hij de club verlaten. HSG zal hem erg missen.
Johan Hut

http://schaaksite.nl/page.php?id=3002