HSG grijpt net naast beker

Na drie keer op rij de dubbel te hebben gewonnen, moet HSG dit seizoen genoegen nemen met �slechts� het landskampioenschap. In de finale van de bekercompetitie was HMC Calder uit Den Bosch met 2,5-1,5 te sterk.

De finaledag werd op Hemelvaartsdag gehouden in het denksportcentrum in Bussum, waar BSG dit jaar het honderdjarig bestaan viert. Latere jubileumactiviteiten van onze Gooise buren zijn nog het extra feestelijke Pinkstertoernooi, een sponsorsimultaan met Hans B�hm, een massakamp tegen HSG, een receptie en de uitgave van een jubileumboek.

�s Morgens begon de halve finale, waarin HSG geen moeite had met het viertal van Utrecht. Om de openingsvoorbereiding van de tegenstander te ontregelen, was Henk Vedder als verrassing op het eerste bord gezet. Die speelde keurig remise tegen de enige Utrechtse grootmeester.

HSG – Utrecht 3 � 1

Henk Vedder – Robin Swinkels � – �

Jan Smeets – Menno Okkes 1 � 0

Friso Nijboer – Joost Michielsen 1 � 0

Daniel Stellwagen – Thomas Willemze � – �

Om kwart over drie begon de finale tegen HMC, dat �s morgens Amersfoort met 3-1 had verslagen. Het enige Amersfoortse punt kwam van Matthew Sadler, een Brit die ooit zestiende stond op de wereldranglijst maar nu een baan heeft bij een Nederlands IT-bedrijf en voor de lol met Amersfoort in de tweede klasse speelt. Hij scoorde dit seizoen 8 uit 8 in de competitie en 6,5 uit 7 in de bekercompetitie. Dat halve verliespunt leed hij in de troostfinale, die Amersfoort met 3,5-0,5 verloor van Utrecht. Sadler speelde remise tegen Robin Swinkels.

De grote finale was intussen enorm spannend. Jan Smeets (foto) verloor in de opening zomaar een pion tegen de degelijke Jeroen Bosch, terwijl Henk Vedder ongelukkig kwam te staan tegen Niels Ondersteijn. Toch leek het nog geen gelopen race, want gezien het enorme krachtsverschil (in ratingpunten) kun je er niet zomaar van uitgaan dat Bosch zo�n voordeel verzilvert, terwijl van Friso Nijboer en Daniel Stellwagen op de andere borden ook iets mocht worden verwacht. Nijboer won inderdaad, van Jasper Broekmeulen, maar Stellwagen kwam tegen Twan Burg voor de tweede keer die dag niet verder dan remise. Bosch buitte zijn voordeel intussen koelbloedig uit en Vedder ging strijdend ten onder.

HSG – HMC Calder 1� – 2�
Daniel Stellwagen – Twan Burg � – �

Jan Smeets – Jeroen Bosch 0 � 1

Friso Nijboer – Jasper Broekmeulen 1 � 0

Henk Vedder – Niels Ondersteijn 0 � 1

HSG-teamleider Jan Stomphorst feliciteerde HMC Calder van harte met de volkomen verdiende overwinning en dankte BSG voor de gastvrijheid, de goede organisatie (met zelfs livebeelden op de website) en de goed verzorgde lunch. Hij drukte de Brabanders op het hart op de terugweg met de beker tussen de hagen van uitzinnige supporters geen stunts uit te halen op trambanen en onder viaducten.

Johan Hut

zie ook verslag op website BSG