HSG in spagaat, competitieleider toont zich mild

HSG ontsnapt aan straf competitieleider

Behalve degradatie(s) hing HSG tot vandaag ook nog een straf van de competitieleider van de KNSB boven het hoofd wegens overtreding van het competitiereglement: het niet minimaal twee keer laten meespelen van Roel de Jong als opgegeven speler van HSG 2. De geldboete van 100 euro zou een bizar sluitstuk zijn geweest van een al even bizarre dispensatiekwestie.
In ons archief is een uitgebreid dossier hierover te vinden via onderstaande link. Korte samenvatting: HSG kreeg in september 2011 geen dispensatie voor Roel de Jong, die behalve voor HSG 2 in de KNSB ook voor zijn club Lelystad in de onderbond van de OSBO wilde blijven spelen. Ons verzoek stuitte echter op een principi�le weigering van de competitieleider van de OSBO. Andere onderbonden zijn in vergelijkbare situaties veel soepeler.
Hierna hebben wij Roel de Jong die � tot een keuze gedwongen voor zijn oude club Lelystad koos � tijdig, dus voor de derde speelronde, vervangen door Yvette Nagel. Tenminste dat was de bedoeling, de e-mail is echter niet verstuurd, administratief foutje onzerzijds, zo bleek uit intern onderzoek.
Een maand geleden waarschuwde Koos Stolk ons heel attent dat wij met betrekking tot Roel de Jong in conflict dreigden te komen met de reglementen. Doordat de wijziging niet was doorgegeven konden we echter geen kant meer op: het voorkomen van de ene overtreding (niet laten meespelen van Roel de Jong) zou onvermijdelijk een andere overtreding (het laten meespelen van Roel de Jong) uitlokken. Een geweldige spagaat dus.
Vergelijk het maar met een automobilist die op een kruispunt door een verkeersbord gedwongen is rechtsaf te slaan terwijl daar een inrijverbod van kracht is.
Gelukkig nam de competitieleider genoegen met onze uitleg waardoor ons een boete bespaard bleef voor: het niet twee keer opstellen van een speler (voor wie dispensatie om mee te spelen is geweigerd). Even tot je laten doordringen deze zin, hij bergt een prachtige paradox in zich.
Stilletjes hoopte ik dat in het antwoord ook een zinnetje zou staan dat de dispensatieregeling nog eens tegen het licht zou worden gehouden. Er wordt wel vaker over gemopperd, maar kennelijk is de huidige regelgeving, die in mijn overtuiging ruimte biedt aan willekeur, bestuurlijk het maximaal haalbare in schakend Nederland.

Wim van der Wijk
https://www.hsghilversum.nl/pagina.php?id=nieuws&nieuws=154