HSG (KNSB) wint nipt van En Passant 2

 

Afgelopen zaterdag won HSG (KNSB) thuis van En Passant 2 uit Bunschoten-Spakenburg met nipte cijfers: 4½ – 3½. Het was nog lang spannend wie de matchpunten mee naar huis zou nemen, want het stond na ruim vier uur spelen 3½-3½…

Als eerste was Marieke klaar in een gelijkstaand eindspel met beide een toren en een paard en wat pionnen. Ik dacht dat de vrede snel getekend zou worden en inderdaad gingen de stukken snel in de doos, maar tot mijn schrik zag ik dat Marieke verloren had!? Ze had ‘een blinde vlek’ en overzag een kleine combinatie waardoor ze het paard verloor, 0-1.

Dat wordt nog een zware middag dacht ik.

Pascal kreeg remise aangeboden in de ruilvariant van het Frans en daar viel ook geen eer aan te behalen, ½-1½. Guido had optisch een mooie stelling, maar wist geen voordeel te behalen; het werd remise, 1-2.

Kees kreeg het punt niet cadeau tegen zijn op Elo zwakkere speler, maar zijn harde werken werd beloond met een punt! Het stond weer gelijk, 2-2. Wim had ook wel een mooie stelling, maar wist geen beslissend voordeel te behalen en ook dat werd remise, 2½-2½.

Vincent Spit ging er eens goed voor zitten en offerde zijn loper op h7! Ik vroeg me af of dat wel goed zou gaan, maar met zijn tegenstander in tijdnood kwam het helemaal goed. Een hele mooie en belangrijke overwinning! We stonden voor, 3½-2½.

Herman had het zwaar en stond inmiddels een belangrijke pion achter. Wat later stond hij al twee pionnen achter, dat zag er niet goed uit. Uiteindelijk verloor hij het bekende theoretische toreneindspel met één pion minder (Lucena positie), 3½-3½.

Het stond weer gelijk en alleen Johan was nog bezig. Zijn tegenstander bood op de 35e zet al volkomen terecht remise aan, maar Johan reageerde met zijn standaard antwoord “Ik speel nog even door”. Johan speelt vaak lange partijen, vindt schaken ook gewoon leuk om te doen, dus waarom nu al stoppen? Als je 120 euro contributie betaald en je zou dat omrekenen in hoeveel schaken kost per zet, dan zou Johan op een vrij laag bedrag uitkomen met zijn lange partijen.

Na 44… Kxf7 (zojuist torens geruild) stond het zo: (Johan had wit)

Het is niet een stelling die je zomaar even wint; het staat gewoon gelijk. Wit heeft een loper tegen een paard, maar de loper is niet erg actief in deze stelling. Om toch maar iets te proberen speelde Johan 45. b4 om misschien een vrijpion te maken. 45… Ke7 (Op 45… cxb4 volgt 46. Lxb4 Pf4 47. Lxd6 Pxd6 48. Pxe5+! Ke6 49.Kxf4 en wit wint.) 46. b5 axb5 47. axb5 Kd7 48. Pb6+ Kc7 49. Pd5+ Kb7 50. La5

De witte pion op b5 haalt met de zwarte koning ervoor nooit de overkant, maar wit dreigt nu wel Pe7 en Pxg6. Pion b5 is niets anders dan een bliksemafleider geworden! 50 P8c7? Heel lang geleden schreef ik al eens dat als je de partij maar lang genoeg maakt, dan komen de fouten vanzelf! En hier gaat zwart inderdaad in de fout. Na 50… P8g7 is het remise bijvoorbeeld 51. Pe7 Pf4 52. Ld2 Pge6 of 50… Pf8 51. Pf6 (51. Ld8 Pe6) Pc7. 51. Lxc7 Pxc7 52. Pe7 Pxb5 53. Pxg6 Kc7.

En hier had wit het, zoals door Wim aangegeven na de partij, gemakkelijk uit kunnen maken met 54. Pxe5! zwart moet dan wel 54… Pd4 spelen anders loopt pion g6 door, maar dan speelt wit 55. Pg6 en haalt na Pf4-h5 alsnog pion h5 op. 54. Pe7 Kd7 55. Pf5?! (Beter was 55. Pd5 Ke6 56. Pf6 +-) Wit maakte het zichzelf in de partij nog knap moeilijk en volgens de computer heeft zwart nog een paar kansen op remise laten liggen (zie partij), maar gelukkig voor HSG èn Johan werd het punt toch nog binnen gehaald na 74 zetten.

Twee matchpunten erbij! Dat ziet er net even wat prettiger uit waardoor HSG twee plaatsen is gestegen van zes naar vier!

Johan Lindeman

 

2 gedachten over “HSG (KNSB) wint nipt van En Passant 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *