HSG Koningsgambiet: mooie dag, geslaagd toernooi

Een schaker verloor zijn plezier:

‘Dat damespel zit me tot hier!

Na e4 en e5,

dat staat buiten kijf,

speel ik nu mijn pion naar f4’

Het weer was goed, de tosti’s waren lekker, de organisatie en de bar liepen vloeiend, de schakers hebben lekker gespeeld, er waren mooie prijzen, wat valt er nog meer te zeggen over het HSG Koningsgambiettoernooi? 

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de schaakbond worden er dit jaar verscheidene schaakevenementen georganiseerd. Omdat de bond het predicaat koninklijk draagt, en er in Hilversum in 2021 al een evenement rond het Queen’s Gambit was, ontstond bij HSG het idee om deze keer een thematisch toernooi rond het koningsgambiet te spelen. Dat vonden meer dan 50 schakers, voornamelijk uit onze regio, ook een goed idee, en die kwamen op 29 april langzaam de speelzaal aan het Schapenkamp binnendruppelen.

Er werden 6 ronden rapid van 15 minuten per persoon per partij gespeeld, in een A- en een B-groep. De B-groep was oneven, maar gelukkig bleek Patrick Hensen bereid om in te vallen, zodat niemand een bye kreeg. Met 9 spelers in beide groepen was thuisclub HSG trouwens ruim vertegenwoordigd. Na 5 ronden werd de B-groep aangevoerd door HSG-er Dan Georgescu en talent Andy Lei uit Zeist. Zijn jongere zusje en broertje speelden ook mee, en het was een mooi gezicht om de jongste telg van de familie Lei, volgens mij nog maar 6 jaar, te zien spelen tegen ervaren schaakveteraan Han van Leeuwen. Zo brengt schaken generaties samen. Op een half puntje achter deze twee koplopers maakten HSG-ers Peter Snieder en Marnik Woldhuis ook nog kans op de eerste plaats, dus bleef het spannend tot de laatste ronde. Dan versloeg Peter en Marnik moest het onderspit delven tegen Andy Lei, die de B-groep won en met een mooi dik boek over het koningsgambiet naar huis mocht. Voor Dan, op de tweede plaats, was er een legpuzzel met schaakthema. Marnik werd helaas net vierde en Ivan Smeets uit Utrecht kon nog beslag leggen op de derde plaats en een paar sokken met schaakstukken. Voor de laatste plaatsen in beide groepen was er een flesje oranjebitter beschikbaar.

In de A-groep voerde Gerard Rill uit Utrecht na 5 partijen de ranglijst aan met de volle score. Niet verrassend, want met bijna 2200 rating was hij op papier de sterkste deelnemer. Hij werd gevolgd door onze eigen wedstrijdleider intern Johan Lindeman, met 4 punten knap op de tweede plaats, en Gerben van Pel uit Bunschoten en Arjan van der Leij uit Rotterdam op de derde plaats met 3,5 punt. In de laatste ronde stelde Gerard Rill de toernooizege en het schaakboek veilig met een halfje. Johan verloor helaas zijn partij tegen Arjan van der Leij en moest in de eindrangschikking genoegen nemen met een vierde plaats. Op de derde plaats eindigde de in Hilversum woonachtige uit Rusland afkomstige tiener Pavel Korolev. Met alleen een verlies tegen Gerard Rill en verder twee remises en drie winstpartijen een uitstekend resultaat. Henk Cornelissen: ”een sterke speler, hij zette zijn stukken steeds op de goede plaatsen neer”. Pavel vond het toernooi ’amazing’ en heeft serieuze interesse om bij HSG te komen schaken. Zo blijkt dat een toernooi als dit niet alleen leuk is om te spelen maar ook PR voor de vereniging is. 

De wedstrijdleiding werd verzorgd door Dylan Meijer en Thomas Roest, voor wie het voor beiden de eerste keer was. Het toernooi verliep organisatorisch prima en er werd waardevolle ervaring opgedaan. Bij Ruud Koole, die zich bezig houdt met het vertalen van Engelse poëzie, riep dit duo de associatie op met de bekende Engelse dichter Dylan Thomas. Ik stelde dan maar voor, een limerick voor hem te maken. Bij deze, Ruud !

Al met al was het een heel geslaagd toernooi. Volgend jaar opnieuw? Ik vind het de moeite waard. Maar om met onze voorzitter te spreken: wie dan leeft, wie dan schaakt.

Uw verslaggever: Thomas Roest

Andy Lei uit Zeist, winnaar B groep
Gerard Rill uit Utrecht, winnaar A Groep

3 gedachten over “HSG Koningsgambiet: mooie dag, geslaagd toernooi”

 1. Is bekend welke kleur beter scoorde, Wit of Zwart?
  Kenden de winnaars van A- en B-groep dat boek van Shaw nog niet? Ik heb er twee keer aan gerefereerd in mijn reacties op de aankondiging van het thematoernooi op Schaaksite.
  Opletten of we in de toekomst vaker schaakfamilie Lei tegenkomen.

  1. Hoi Henk, Ik ben Andy. Ik had het boek nog nooit gezien.
   En Ik vond dat Zwart makkelijker speelde en mn hele familie.
   Miss Kom je ons ooit nog tegen.

  2. Dag Henk,

   Gerard Rill had het boek al en beval het zelfs aan in zijn ‘overwinningsspeech’. Of het bij de familie Lei in de kast staat weet ik niet, maar ik denk dat Andy nog wel even op zijn Engels zal moeten studeren om het te kunnen lezen.

   Statistieken wat betreft kleuren:

   A-groep:
   Total gespeelde partijen: 60
   Witte overwinningen: 24 (40,0%)
   Remises: 8 (13,3%)
   Zwarte overwinningen: 28 (46,7%)

   B-groep:
   Total gespeelde partijen: 84
   Witte overwinningen: 42 (50,0%)
   Remises: 5 (6,0%)
   Zwarte overwinningen: 37 (44,0%)

   groet
   Thomas Roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *