HSG nog nooit eerder zo makkelijk kampioen

HSG heeft dit seizoen een schrikbewind gevoerd dat zijn weerga in de schaakgeschiedenis niet kent. Geen enkele ploeg kwam ook maar in de buurt van iets wat op tegenstand leek. Zaterdag in Groningen, nota bene tegen de laatste landskampioen voor het HSG-tijdperk, werden de Hilversummers voor de vierde keer op rij kampioen. Groningen werd met 1,5-8,5 verpletterd.

De wedstrijd was niet spannend. Erwin l�Ami speelde remise tegen de sterke meester Daan Brandenburg, Dani�l Stellwagen tegen de degelijke Erik Hoeksema, bijgenaamd �De Muur van Baflo�. Verrassender was dat Friso Nijboer het punt moest delen met de jonge Milan Mostertman. Maar een paar remises zitten er altijd tussen, de andere zeven spelers wonnen. Teamleider Jan Stomphorst had zijn sterspelers Anish Giri en Jan Smeets toestemming gegeven naar toernooien in respectievelijk Monaco en Zweden af te reizen. Hij had ze niet nodig. Er worden nog twee ronden gespeeld, maar HSG is met vijf matchpunten voorsprong niet meer in te halen.

Ook in 2009 was HSG oppermachtig, met zes punten voorsprong op de nummer twee. Toen won de ploeg echter drie keer met 5,5-4,5, het kleinst mogelijke verschil. Dit seizoen was 6,5-3,5 (twee keer) de kleinste overwinning en werd het maar liefst drie keer 8,5-1,5. Het eigen bordpuntenrecord van 67 (uit 2008) kan worden verbeterd door uit de laatste twee wedstrijden nog 13,5 punten te halen, wat gezien de voorgaande uitslagen binnen handbereik lijkt. Zelfs het historische record van voorganger De Variant (Breda) van 70 punten (in 2002) is nog bereikbaar. Dat soort gegevens zijn leuk in een seizoen waarin het behalen van de titel slechts een kwestie van tijd was.

Vier landstitels op rij, daarmee lijkt het HSG-tijdperk te zijn afgesloten. Na het be�indigen van de sponsoring door Joop van Oosterom (na dertig jaar!) is er nog geen nieuwe sponsor gevonden. Komt die er wel, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat die het enorme budget van Van Oosterom zal evenaren. HSG kan best ook volgend jaar meestrijden om de titel, maar dat zal niet gaan met de enorme overmacht van de afgelopen vier jaar.

Johan Hut
14 maart 2011
Gooi- en Eemlander