HSG ontwaakt wreed uit droom na voorsprong vooruitgespeelde partijen

Twee sessies, twee keer anderhalf punt

Het duel in 1A HSG – Purmerend werd uitgesmeerd over twee sessies. In beide zittingen haalden de Hilversummers 1,5 punt. Een keer door twee spelers, de tweede keer door acht spelers. Je hoeft geen wiskundige te zijn om het eindresultaat te vertalen in een kansloze nederlaag: 3-7 voor Purmerend.

Even heeft HSG dus toch kunnen dromen van een goed resultaat tegen het veel sterker te achten team van Purmerend. Predrag Nikolic en Kees Nagtegaal zetten de underdog op voorsprong in twee vooruitgespeelde partijen. Nikolic (de witte raaf in het HSG-team, uiteraard geen underdog) won van Rob Schoorl in een vrij korte partij waarin beide spelers besloten niet te rokeren. Kf8 van Nikolic past wel in het Frans, maar wits reactie Ke2 is minder geslaagd.

De grootmeester aarzelde niet, brak meteen de stelling open en legde de zwakte van de witte koning bloot, 0-1 in amper 25 zetten.Kees Nagtegaalkwam met wit niet verder dan remise tegen Lucas van Mil, en dat was wellicht een lichte teleurstelling, want Kees is bij ons the Best of the Rest.

Er was een voorsprong, maar er was ook wel de wetenschap dat Purmerend op de andere borden sterker zou zijn. En dat kwam zaterdag ratingtechnisch gezien volledig uit. De wedstrijd is als volgt samen te vatten: in enkele partijen werd het overwicht van de gasten vrij snel in punten omgezet, in de meeste andere partijen bood HSG taai verzet maar in het laatste speeluur trok Purmerend toch nog alles naar zich toe. Als laatste brak Jop Delemarre, een speler met een HSG-verleden en een trainer met een HSG-heden, het dappere verzet van zijn pupilJorgen Henseler.

Veel meer valt er inhoudelijk niet te zeggen, behalve over het Duel van de Dag: Herman van Engen– Dimitri Reinderman. Purmerend had zijn grootmeester op bord zes gezet, wellicht met het idee dat zijn rustdag van het Bataviatoernooi ook echt een rustdag zou kunnen zijn. Herman dacht daar anders over, toonde geen ontzag en ging er volle bak in. Op de  manier waarop mindere clubs in het voetbal soms met succes  hun superieure tegenstander bestrijden als die – door midweekse beslommeringen op hoog niveau – zich wellicht niet voldoende kan opladen voor een ‘makkelijke’ tegenstander.

Herman offerde zijn dame voor twee torens, plus nog een pion, plus initiatief en bracht de grootmeester aan de rand van de afgrond, maar Dimitri wist naar remise te ontsnappen. Behalve dit halfje was er welgeteld een Hilversumse overwinning, daar zorgde ikzelf voor door het jeugdtalent Daniil Kolodkin, hij woont met zijn Russische familie sinds drie jaar in Nederland, te verslaan. Zijn rating is nog laag, iets van 1900, maar in de partij kon ik het verschil niet maken. Pas in de tijdnoodfase, toen hij ernstig misgreep.

HSG is na de vorige thuiswedstrijd beschimpt, omdat de catering niet in orde werd bevonden. Er is toen verzuimd aan de tegenstanders de gratis consumptiebon uit te delen, bovendien was de ingekochte biervoorraad ontoereikend voor dorstige Friese kelen die toen bij ons te gast waren. Het laatste werd ons overigens zwaarder aangerekend dan het eerste.

De logistieke problemen bij HSG houden verband met een lelijke val die Hugo Kroeze enkele maanden geleden in winterse gladheid heeft gemaakt. Hij zorgt er doorgaans voor dit dat gedeelte altijd goed is geregeld. Na een eerste operatie moest hij nog een keer, nu zelfs nog ingrijpender onder het mes, omdat er een stuk medisch gereedschap in het been was achtergebleven. Zaterdag was hij voor het eerst weer op de club, op krukken. Om niets aan het toeval over te laten, was de bardienst uitbesteed aan Paul Mars. Hij heeft alle horeca-diploma’s en geldt ook als een innemende eindgebruiker.

Er waren dan ook geen klachten.

Wim van der Wijk

 

Klik hier voor de partij Herman van Engen – Dimitri Reinderman