HSG op herhaling in Wie van de Drie

HSG op herhaling  in Wie van de Drie

Net als vorig seizoen betekent de slotdag van de competitie een spelletje Wie van de drie voor HSG. Er zijn drie kandidaten voor twee degradatieplaatsen: wil de echte nummer acht in Klasse 1A, waar de strijd ook bovenin nog niet beslist is, op 20 april in Amstelveen opstaan?

In matchpunten staan HSG, en de fusie/samenwerkingclubs ESG Dr. Max Euwe 2 en Groninger Combinatie 2 gelijk, de verschillen in bordpunten zijn klein en in theorie nog overbrugbaar.

Vorig jaar was het voor HSG niet anders in de Meesterklasse, toen ging het met LSG en BSG om de twee degradatieplekken. Zal de historie zich herhalen?

In ieder geval  gaat het nog wel ergens om op de gezamenlijke slotdag. HSG bewees zichzelf  zaterdag een slechte dienst door met te grote cijfers (7,5-2,5) te verliezen van De Toren Arnhem – VSV, ook al een fusie- of samenwerkingsclub zoals de naam doet vermoeden.

Roel de Jong en ikzelf verloren waar we hadden moeten winnen gezien onze superieure stellingen na de opening. De uitslag had dus ook in de buurt van de 5-5 kunnen zitten. Nu wonnen alleen Kees Nagtegaal en Vincent Pandelaar voor HSG, waar Martijn Benschop nog een halfje aan toevoegde.

Bij beide teams ontbrak de grootmeester. HSG moest Predrag Nikolic ‘afstaan aan de Bundesliga’ en De Toren Ruud Janssen, dus dat hief elkaar op. Op het eerste bord gaf John Markus de Arnhemse kopman Willy Hendriks goed partij. In het middenspel gaf John onnodig een pion weg, waarmee hij nog wel binnen de remisemarge bleef, zeker toen de  torens werden geruild en er een eindspel met ongelijke lopers resteerde. John deed zichzelf  een tempozet tekort, waarna Hendriks op studieachtige wijze toch nog kon winnen. Ook Kees Nagtegaal won een eindspel met ongelijke lopers, terwijl statistieken aangeven dat het remisepercentage in dit type eindspelen veruit het hoogst is.

Wim van der Wijk