HSG oppermachtig met de witte stukken (11 april 2011)

Na zeven ronden stond HMC Calder (Den Bosch) in de Meesterklasse op de tweede plaats. Dat HSG (twee ronden voor het eind al landskampioen) daar zaterdag met 6,5-3,5 van won, kun je dus een mooie uitslag noemen. Je kunt ook zeggen dat de Hilversummers tot nu toe zo veel bordpunten scoorden, dat 6,5 een beetje mager is. De Brabanders zullen tevreden terug naar huis zijn gegaan, met een paar persoonlijke succesjes. HSG zal het bordpuntenrecord van De Variant (70) niet meer bereiken, maar het eigen record van 67 kan nog wel worden verbeterd.

Versterkingen HMC

HMC, twee jaar geleden mooi derde, ontsnapte vorig jaar maar net aan degradatie en werd achtste. Wat was er gebeurd? Toen HMC in 2004 naar de Meesterklasse promoveerde, was het idee: de helft spelers uit de zeer succesvolle eigen jeugdopleiding en de andere helft sterke spelers van buiten, onder wie de topgrootmeesters Rustam Kasimdzjanov en Dani�l Fridman. De gesponsorde toppers moesten ervoor zorgen dat de jeugd op het hoogste niveau kon spelen. Vorig jaar werd dat concept opeens verlaten. Grootmeester Erik van den Doel, meester Geert van der Stricht en voor drie potjes rising star Anish Giri waren de enige toppers van buiten. Na de afgewende degradatie werd het team voor dit seizoen weer versterkt, maar niet met supersterren: Christov Kleijn kwam van Utrecht en Jeroen Bosch en David Miedema van Rotterdam. Giri stapte over naar HSG. HMC bleek met deze bescheiden versterking van een degradatiekandidaat in een subtopper te veranderen, waarbij moet worden opgemerkt dat de verschillen in de Meesterklasse dit seizoen heel klein zijn.

Wit begint en wint

Het sterrenteam van HSG kan in elke volgorde spelen, ook de iets minder sterke spelers kunnen de hoge borden aan. HMC-teamleider Ren� Olthof merkte op dat zijn Hilversumse collega Jan Stomphorst de gevaarlijkste spelers op wit had gezet: Van Wely, Seirawan, Giri, l�Ami en Van Kampen. Zij zouden daar wel eens voor 5-0 kunnen zorgen en zowaar, het kwam nog uit ook. De anderen, Smeets, Spoelman, Nijboer, Delemarre en Vedder (nou ja, minder gevaarlijk?) kwamen met zwart slechts tot anderhalf punt, alleen Smeets won. Het enige duel tussen twee grootmeesters was Van Wely-Van den Doel. Van den Doel offerde in het middenspel een stuk, kreeg daar tijdelijk drie pionnen voor maar Van Wely wikkelde koel af naar winst.

Kansen keerden

Twee duels vielen op doordat de uitslag ook andersom had kunnen zijn. Nou ja, dat kan natuurlijk met elke partij. Maar David van Kerkhof kwam in een vooruitgespeelde partij tegen Yasser Seirawan direct na de opening wel heel erg goed te staan. Hij besloot tot een zetherhaling, eeuwige aanval op Seirawans toren, maar de Amsterdamse grootmeester (die op dit moment in het Amerikaans kampioenschap speelt) offerde die toren gewoon. Hij kreeg er twee stukken voor terug en had daar verder geen moeite mee. Analyse achteraf leerde dat als Van Kerkhof niet 12…Df6 had gespeeld, maar eerst 12…Lxd3 13.exd3 en dan 13…Df6, hij heel goed zou hebben gestaan. Zijn teamgenoot Jasper Broekmeulen kwam na de opening heel beroerd te staan tegen Friso Nijboer, maar Nijboer sloeg niet toe, waarna Broekmeulen rustig een aanval opzette en die opeens met groot geweld tot winst voerde.

Laatste ronde

HMC zal waarschijnlijk tweede worden, tenzij de laatste tegenstander Braceland ESGOO in degradatienood nog wat extra geld vindt en een paar konijnen uit de hoge hoed tovert. HSG speelt in de laatste ronde tegen de voormalige aartsrivaal Rotterdam en mag proberen een leuk aantal bordpunten neer te zetten. Uitblinkers bij HSG zijn er natuurlijk velen, Wouter Spoelman (6,5 uit 7) en Robin van Kampen (6,5 uit 8) voeren de topscorerslijst van de Meesterklasse aan. Andere leuke scores: Jan Smeets en Ruud Janssen (beiden 5,5 uit 6) en Loek van Wely (5 uit 5).

Johan Hut
Lees ook het verslag van de tegenpartij
Winnen van HSG…