HSG-oprichter geportretteerd in boek

HSG-oprichter Jacob Peet  is een van de geportretteerden in een aardig boekwerkje van Meindert Tepper dat deze maand is verschenen: Hilversummers Toen en Nu, portretten van 20 Hilversummers.

Andere hoofdstukken zijn gewijd aan o.a. Benjamin Willem Blijdenstein, Willem Marinus Dudok en Johannes Geradts.  

Allen waarlijk grote Hilversummers die hun stempel op de stad hebben gedrukt, hetzij door stichting van een bijzondere botanische tuin, door bijzondere architectuur of de oprichting van het lokale dagblad.

Ook oud-burgemeester Pieter Broertjes, schrijver Jaap ter Haar en musicus Pim Jacobs komen aan bod, evenals de legendarische zwerver Nannes en de in Hilversum geboren oud-premier Joop den Uyl.

Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel (Voorhoeve en Bruna). Er is ook een digitale versie beschikbaar, maar waarschijnlijk gaat de voorkeur van iemand die geïnteresseerd is in  de Hilversumse geschiedenis eerder uit naar het fysieke boek.

Meindert Tepper die ook andere publicaties over de Hilversumse historie op zijn naam heeft staan, sluit zich in het hoofdstuk over HSG-oprichter Peet aan bij initiatieven die eerder zijn genomen om Peet postuum in het Gulden Boek van Hilversum bij te schrijven. De gemeente heeft drie verzoeken, twee van HSG, een van De Gooi- en Eemlander, echter naast zich neergelegd. Meindert Tepper stelt voor het nogmaals te proberen in 2031 wanneer het precies 200 jaar geleden is dat Jacob Peet werd geboren.

De vraag is echter wie Peet  nogmaals zal willen voordragen, na drie keer nul op het rekest en een onwrikbare Hilversumse houding.

Peet was ondernemer, slager, wethouder en nog veel meer. In 1887 richtte hij  HSG op. In zekere zin anno 2024 de oudste onafgebroken zelfstandig functionerende sportvereniging van Hilversum. Niet qua oprichtingsdatum, dat is de Hilversumse Cricketclub (1883) maar deze vereniging hield op te bestaan in 1942 en werd in 1954 heropgericht, zo valt op haar website te lezen.

Lees ook voor meer duiding over waarom Peet kennelijk niet in het Gulden Boek mag mijn column uit 2015: Antipeethie

(De titel is  uiteraard een speels/grimmige samentrekking van Peet en antipathie).

En een analyse uit 2013:
Gulden Boek, eregalerij met smetplekken

Wim van der Wijk

1 gedachte over “HSG-oprichter geportretteerd in boek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *