HSG pakt ook beker voor 3de keer

HSG wint KNSB-beker en daarmee voor de derde keer in successie de dubbel!

HSG is er op Hemelvaartsdag in geslaagd de KNSB-beker voor de 3e keer achtereen te veroveren. Omdat �we� ook voor de derde keer kampioen van Nederland werden in de Meesterklasse lijkt de superioriteit van het eerste team aangetoond. Echter het behalen van de beker ging niet altijd gemakkelijk. In de halve finale was LSG uit Leiden onze tegenstander en alle witspelers wonnen, uitslag 2-2. Winst voor Loek en Friso, nederlagen voor Wouter en Henk. Maar bij het vluggeren werd een en ander recht getrokken: 2� – 1�. In de finale moest worden aangetreden tegen Stukkenjagers en de uitslag vindt u hieronder.

Wit Zwart

Result

Loek van Wely (HSG) Herman Grooten (Stukkenjagers)

1-0

Mart Nabuurs (Stukkenjagers) Wouter Spoelman (HSG)

0-1

Friso Nijboer (HSG) Jan Sprenger (Stukkenjagers)

1/2-1/2

Mark Haast (Stukkenjagers) Henk Vedder (HSG)

1/2-1/2

De enige die in gevaar leek was Henk Vedder. Een priv�variant tegen het Catalaans pakte niet goed uit. Henk offerde een zwakke pion voor tegenkansen. Toen de tegenstander die onderschatte sloeg Henk toe met een kleine combinatie: remise. Herman Grooten had met zwart weinig in te brengen tegen het gedegen spel van kopman Loek van Wely. Hij vluchtte met zijn dame naar a4, waar ze niet veilig was, en nog erger, niets deed. Loek richtte zijn pijlen op de zwarte koning, veroverde de kwaliteit en kon zijn tweede overwinning laten noteren (drie als we de snelschaakpartij meerekenen). Friso had een superieure stelling opgebouwd: beheersing van de e-lijn en aanvalskansen met zware stukken tegen zwarts blote rokadestelling. Bovendien leek de zwartspeler te slapen achter het bord. Wellicht was Friso daardoor toch zo afgeleid dat het hem niet lukte de tegenstander mat te zetten: remise. Wouter daarentegen wist wel te winnen, hoewel uw verslaggever dacht dat hij met gelijk spel tevreden had moeten zijn. Hij liet zijn tegenstander heel ver komen, te ver lijkt mij, maar incasseerde rustig een geofferde kwaliteit en won daarmee in het eindspel.

Een mooie overwinning voor HSG, waar we natuurlijk zeer blij mee zijn. Hartelijke felicitaties aan de spelers, en aan teamcaptain Jan Stomphorst en Han van Leeuwen!

Herman van Engen