HSG sluit seizoen stijlvol afDe sterren van HSG hebben ook op de laatste dag van de competitie geschitterd. De Hilversummers wonnen hun laatste wedstrijd bijzonder overtuigend: Rotterdam, ooit een angstgegner van HSG, werd met 8-2 naar huis gestuurd.

Dat gebeurde op de gezamenlijke slotronde van de Meesterklasse in de fraaie ambiance van het Hilversumse raadhuis waar zondagmiddag honderd schakers verdeeld over tien teams acte de presence gaven. Het werd een geweldige schaakhappening, waarbij nog eens bleek dat het Dudok-raadhuis een prachtige locatie voor schaakwedstrijden is.

HSG heeft hier de afgelopen jaren veel van zijn thuiswedstrijden mogen spelen, maar door bezuinigingen kwam hieraan per 1 januari een einde. Voor de gezamenlijke slotronde wilde de gemeente Hilversum nog wel een keer als gastvrouw optreden.

De spanning van de slotdag speelde zich af in de kelder van de Meesterklasse, waar drie teams met leeuwenmoed voor lijfsbehoud vochten. Het Amsterdamse Caissa en het Enschedese Esgoo wisten hun wedstrijden te winnen, maar ontkwamen niet aan degradatie, omdat Groningen dankzij een zwaarbevochten gelijkspel (5-5) tegen Voerendaal net uit de buurt van degradatiezone wist te blijven.

Voor HSG zelf stond er op zich niets meer op het spel, het team was immers al zeker van de titel. Het duel met Rotterdam kende geen enkele spanning. Wel leed Wouter Spoelman een verrassende nederlaag tegen Bonno Pel die 300 Elopunten minder achter zijn naam heeft staan. Daar stonden al gauw Hilversumse overwinningen van Anish Giri, Henk Vedder, Daniel Stellwagen, Friso Nijboer, Ruud Janssen en Wieb Zagema tegenover. Remises waren er voor Jan Smeets en Robin van Kampen. Na bijna zes uur spelen verzilverde Vladimir Chuchelov zijn voordeel in een partij waarin tot zet vijftig nauwelijks iets was gebeurd. Uitslag derhalve 8-2.

HSG won dit seizoen al zijn wedstrijden met een gemiddelde score van 7,5-2,5.

Tijdens de uitreiking van de kampioensbeker vielen woorden als machtsvertoon en ongenaakbaar. HSG-voorzitter Herman van Engen overhandigde de HSG�ers een kampioensmedaille, waarna de schaakdag met een borrel feestelijk werd afgesloten.
Wim van der Wijk

foto’s van de slotronde in Hilversum