HSG speelt gelijk tegen koploper

Afgelopen zaterdag speelde HSG (KNSB) gelijk tegen koploper VAS 2.

De wedstrijd werd gespeeld in het Cygnus Gymnasium te Amsterdam; in een school dus (net als bij ons/HSG). Ook de auto kon (net als bij HSG) geparkeerd worden op het terrein van de school zelf.

De speelzaal betrof een hele grote kantine (groter dan bij HSG).

Er werden maar liefst drie wedstrijden tegelijk gespeeld VAS 1, 2 en 3. Dat leverde nogal een drukte op waardoor ik de teamleider van VAS 2 niet kon ontdekken. Na enige moeite ontmoette ik de nogal knorrige wedstrijdleider waar ik dan eindelijk mijn opstelling aan kwijt kon.

De wedstrijd begon zonder dat de opstellingen genoemd werden en aangezien ik mijn opstelling al afgegeven had kon ik de vraag van Wim “Aan welk bord zit ik?” niet beantwoorden, maar door deductie (er bleef maar één bord over) bleek het om bord vijf te gaan.

Voor HSG (op de vierde plaats) stond er niets meer op het spel, al verraste ik iedereen door te zeggen dat het theoretisch nog mogelijk was om kampioen te worden, maar dan moest de top drie sowieso verliezen en in de laatste ronde ook nog alles gunstig uitvallen èn HSG met grote cijfers alles winnen, dan zouden vier ploegen met 12 matchpunten gedeeld eerste worden. Als HSG dan de meeste bordpunten had dan zouden we kampioen worden. De kans dat dit zou gebeuren schatte ik in op 0,1%.

We kwamen op achterstand omdat Yvette niet goed speelde zei ze zelf. Eerst kwam ze een pion achter en later een paard, 1-0. Marieke verkreeg een goede stelling met winstkansen, maar ze liet de winst liggen en het werd remise, 1½-½.

Invaller Roel had er echt zin in om na lange tijd weer eens in het eerste team te spelen. In HSG 1 (SOS) scoort hij er lustig op los en ook nu kreeg Roel een gewonnen stelling, maar na één foutje resteerde een remisestelling, 2-1. Wim maakte een fout waardoor hij een pion verloor en had naar eigen zeggen moeten verliezen, maar knokte zich nog behendig naar remise, 2½-1½.

Johan (met zwart) was bezig met een koffiehuispartij. Een vroege uitval Pb4 leek een kwaliteit te winnen, maar was bij nader inzien gewoon een hele slechte zet. Later offerde Johan zijn loper op g3 en na hxg3 en Dxg3 was de witte koningsstelling helemaal open. Zijn nogal jonge opponente kwam in tijdnood, maar bleef helaas goede zetten produceren! Johan maakte wel fouten op het einde en dat kostte hem de partij, 3½-1½.

Gelukkig kwam onze vaste hondstrouwe HSG-fan-Han binnenwandelen! Vanaf dat moment ging het ook gelijk een stuk beter!

Vincent speelde een moeilijke partij die hij zelf instuurde en analyseerde en nog belangrijker: ook won! Zie partij, 3½-2½.

Kees kwam in een toreneindspel terecht met beide spelers twee pionnen en een toren. De pionnen van Kees waren echter veel sterker en ook verbonden. Toen Kees mat dreigde en ook zijn pion door dreigde te lopen gaf zijn tegenstander op, 3½-3½. We staan weer gelijk!

Herman was ook al in een toreneindspel terecht gekomen met een pion meer! Zouden we dan toch nog gaan winnen? We weten niet of Herman nog een kans heeft laten liggen, maar uiteindelijk werden de torens geruild en wist zijn tegenstander handig het pionneneindspel remise te houden, 4-4.

Gelijkgespeeld tegen de koploper! Helemaal niet slecht. Daarna gezellig en lekker gegeten in een door Marieke uitgezocht Indiaas restaurant.

Johan Lindeman

1 gedachte over “HSG speelt gelijk tegen koploper”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *