HSG ten onder in bekerduel

Het KNSB-bekeravontuur heeft ook dit seizoen niet lang geduurd. Donderdag 11 oktober waren we te gast bij Paul Keres in Utrecht, een sterke club uit de eerste klasse. Ze traden ook nog eens aan in hun misschien wel sterkste samenstelling met twee internationaal meesters en twee 2300+-spelers. Om kort te zijn: het werd een kansloze nederlaag die wel iets te fors uitviel: 4-0. Op het eerste bord was Kees dicht bij de winst, maar er ging toch nog iets mis in een eindspel met twee pluspionnen. Jammer, zijn overwinning was dik verdiend geweest.


De opstelling van Paul Keres oogde een tikje vreemd, met hun sterkste speler op het vierde bord. Via een speciaal algoritme, mogelijk met ondersteuning van blockchaintechnologie, schijnt PK tot de opstelling te zijn gekomen. Gezien het overdonderende succes tegen ons is er bij andere clubs al interesse in dit systeem getoond, zo bleek op het forum van Utrechtschaak.nl. Waarschijnlijker is dat gewoon om de bordvolgorde is geloot, een frivoliteit die je je makkelijk kunt permitteren als je gemiddeld per bord honderd(en) Elo-puntjes meer hebt.

Debuut

De loting koppelde Hugo ten Hertog, de HSG Open winnaar van enkele jaren geleden, aan de in de KNSB-beker debuterende Vincent Spit. Het gaat wel heel snel met Vincent die tot juni vorig jaar alleen nog maar partijen met het jeugdtempo had gespeeld.
Deelname aan de B-groep van het HSG Open leverde hem uit het niets een puike Elo-rating van pakweg 1950 op. Zijn debuut in HSG in de reguliere competitie is tot nu toe prima met 1,5 uit 2 en in de interne competitie staat hij nog op honderd procent. Maar tegen Ten Hertog had hij niets in te brengen, het werd een vlotte nederlaag, logisch met zo’n ratingverschil.
Ook Herman werd langzaam maar zeker weggedrukt, een dapper stukoffer in de hoop zich te bevrijden, kon hem niet redden.
Over mijn eigen partij wil ik niet meer zeggen dan  dat invoering van de zetten in de computer bijzonder confronterend was. Toch kreeg ik rond de dertigste zet volgens de engine nog een plotselinge kans op gelijk spel. Wel gezien, maar ik dacht nog iets beters te hebben, en blunderde een stuk weg.
Jammer van Kees dus die zichzelf tekort deed door de verdiende eretreffer te missen maar we hadden vooraf met uitschakeling al wel enigszins rekening gehouden.
Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *