HSG trapt af voor uitdagend seizoen

Het zomerreces voor de schakers van HSG loopt ten einde. Donderdagavond 25 augustus gaat het seizoen 2011-2012 traditiegetrouw van start met een snelschaakavond om de Bert Mostertmantrofee. Om 20 uur gaan de klokken lopen in het Trefpunt in Gooiers Erf.
Voor ongeorganiseerde schaakliefhebbers die overwegen bij een club te gaan spelen wellicht een mooie gelegenheid om de sfeer op een HSG-clubavond te komen proeven. Van harte welkom!
Na deze opwarmer volgt op donderdagavond 1 september de algemene ledenvergadering.
Het echte werk gaat op 8 september beginnen: de eerste ronde van de interne competitie die ondanks de sponsorperikelen toch sterker belooft te worden dan het afgelopen seizoen! Clubkampioen Kees Nagtegaal zal zijn titel verdedigen, maar kan rekenen op stevige concurrentie.
Het begin van de externe clubcompetitie laat ook niet lang meer op zich wachten. De twee KNSB-teams van HSG beginnen op zaterdag 17 september met een thuiswedstrijd in Gooiers Erf.
Sportief gezien staat HSG komend seizoen voor een bijzonder uitdagend seizoen nu de club, op weg naar het 125-jarig jubileum in 2012, na het vertrek van sponsor Joop van Oosterom weer op eigen benen is komen te staan.
De dominante rol van HSG in de afgelopen jaren in de Meesterklasse� met vier kampioenschappen op rij � lijkt uitgespeeld. Van het kampioensteam (zie foto) zijn enkele sterspelers helaas vertrokken, maar de verwachting is toch dat HSG een behoorlijk team op de been kan brengen.
HSG daalt af van een extreem hoog niveau. Ondanks de turbulentie die hiermee gepaard gaat, mikt de club op een zachte landing voor het eerste team, dat in zijn sterkste opstelling wellicht nog steeds van iedereen kan winnen in de Meesterklasse.
De selectie is in de breedte echter uitgedund. Als een of meer elitespelers niet opgesteld kunnen worden, moet een beroep worden gedaan op spelers van een heel ander kaliber, de mouwen opstropers.
Door deze kwetsbaarheid kan HSG in dit soort situaties wellicht ook van iedereen verliezen. Het is even wennen….Medaillekandidaat en degradatiekandidaat tegelijk?
Voor een uitgesproken verwachting lijkt het nog te vroeg. Als doelstelling hanteert HSG voorlopig handhaving in de Meesterklasse. Dat betekent niet dat nu al afstand wordt gedaan van de titel. Teams die zich als titelkandidaat willen opwerpen, kunnen rekenen op de maximale tegenwerking van Hilversumse zijde!
De teamsamenstelling zal binnenkort afgerond worden. Dat geldt ook voor HSG 2 en de overige teams in de SGS-competitie. Hierover binnenkort meer.

Wim van der Wijk