HSG 1 dendert over Caissa 2 heen!

We hoopten in de voorlaatste ronde van de competitie op een gelijkspel, want dan zouden we zeker zijn van handhaving in de 2e klasse. Het werd zaterdag in eigen huis een daverende 6-2 overwinning op het sterke Caissa 2!

Invaller Johan Lindeman speelt een perfecte aanvalspartij (zie onderaan)

Na de overwinning op Kennemer Combinatie 2 waren we twee wedstrijdpunten voor op ze gekomen, namelijk 6 tegen 4. Na de uitslagen van de 8e ronde ligt het voor de hand dat Amersfoort gaat degraderen met maar liefst 7 wedstrijdpunten, of KC2 als ze in de laatste ronde niet winnen tegen De Waagtoren. Deze ronde speelde KC2 zeer verrassend gelijk tegen Laurierboom-Gambiet.

Kees: Zekerheidje

Kees Nagtegaal had vooruit gespeeld op dinsdag in Amsterdam tegen Manuel Günnigmann, als ik het goed gezien heb een Deen met een Duitse naam, die verblijft in Amsterdam, en die nog niet eerder in de KNSB-competitie had gespeeld, in ieder geval niet voor Caissa 2. Hij heeft nu wel een KNSB-rating van 2220. Hij kwam er tegen Kees niet aan te pas. Kees blijft  topscorer in de 2e klasse B, nu met 7 ½ uit 8!

Zo’n 1-0 voorsprong is natuurlijk prettig, het betekent dat als je gelijk wilt spelen er één speler mag verliezen, en de rest moet  elkaar in evenwicht houden. Maar invaller Johan Lindeman kreeg een lijfvariant op het bord met een stukoffer op h7. De tegenstander nam het niet aan, en nu moest Johan een tiental goede zetten doen om de partij uit te maken, wat lukte. Perfect gedaan Johan! Het volgende winstpunt kwam van Wim van der Wijk. Volgens zijn eigen commentaar was het een strategische overwinning, omdat zijn tegenstander niet door had hoe hij het moest aanpakken.

Ondertussen had Vincent met zwart voor een op het oog degelijke remise gezorgd, dat was 3½ –½! Het beslissende winstpunt kwam van Carol-Peter. Volgens mijn bron deed zijn tegenstander een verliezende zet. Wat ik zag was een door een loper gedekte vrijpion op g7, die met een torenschaakje niet alleen dreigde te promoveren, maar ook niet meer tegen te houden was. De zege brengt Carol-Peter als tweede HSG-er in de toptien van de topscorers van 2B!

Jorgen behaalde een plusremise, waarna alleen mijn eigen partij overbleef. Na de opening had ik minder goed gespeeld, want mijn tegenstander kreeg een overwegende stelling en kon een pion pakken waar hij wou. Maar toen hij het uiteindelijk deed kon ik met een tweede pionoffer zijn dame afsnijden van de verdediging. In ieder geval was de stelling na de 40e zet niet meer zo duidelijk, en toen hij na lang nadenken twee slechte zetten deed, kreeg ik opgelegde winstkansen dankzij een vrijpion op b6. Zo werd het feest compleet: 6-2!

De laatste ronde is een formaliteit, uit tegen het nog sterkere Zukertort Amstelveen 2, maar met zoveel zelfvertrouwen lijkt alles mogelijk.

Herman van Engen

 hsg caissaStand na ronde 8

 

 

topscorers 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder de partij van Johan

12 gedachten over “HSG 1 dendert over Caissa 2 heen!”

 1. 1) Johan heeft zijn partij ingestuurd voor de schoonheidsprijs van ronde 8 van de KNSB-competitie! We wachten het oordeel van de jury af….

  2) Aan Hermans opmerking over mijn partij zou een citaat van Johan Cruijff kunnen worden toegevoegd: “Je gaat het pas zien, als je het doorhebt”.

  1. Daan verloor na harde strijd van een sterke tegenstander. Ik geloof niet dat er meer voor hem heeft ingezeten. Sympathiek trouwens dat Caissa bereid was om een partij vooruit te laten spelen!

 2. 1) Ik mis de partij van Daan in het verslag. Weliswaar een 0 maar ook dat heeft vaak een verhaal.

  2) Op de FIDE-site staat mijn tegenstander als Duits aangegeven. De link met Denemarken is mij ontgaan.

 3. Kees, zoals je weet ben ik heel bescheiden met het publiceren van eigen werk, maar ik zal het overwegen.
  Maar de geweldige offerpartij van Johan komt er zeker aan….

 4. Jammer dat HSG zo omgaat met zijn jeugdige talent(en). Handhaving is blijkbaar belangrijker dan de lange termijn visie welke werd uitgesproken met het HSG 2.0 beleidsplan. Veel succes met de handhaving in de 2e klasse en ik hoop dat Guido voor een club kiest die wel vertrouwen in hem heeft en hem wel opstelt als hem een basisplaats wordt toegezegd.

 5. De teamleider heeft een besluit genomen waar niet iedereen het mee eens is, ook binnen het bestuur niet, zo heb ik begrepen. Daar zal ongetwijfeld nog over gesproken worden, om afspraken over taak teamleider, eventuele vervanging van een speler en het seizoensrecht op een basisplaats te bevestigen. Of nog beter te formuleren. Te vroeg om olie op het vuur te gooien, lijkt me. En los van het incident mogen we best blij zijn met handhaving op zich.

  1. Johan, jij geeft 13. …., e5 een vraagteken en noemt dit reeds de verliezende zet, hoe natuurlijk hij ook lijkt. Ik vond in mijn database 49 partijen waarin zwart de zet speelde. Wit scoort 38 punten uit deze 49 partijen, dus jouw oordeel lijkt me volkomen juist!
   Ik pieker me suf wat ik donderdag tegen jou moet spelen in de eerste ronde van de play-offs, nu Frans geen optie lijkt….
   Proficiat met deze perfecte partij!

 6. Leuke analyses van Johan’s partij, maar in de franse Bijbel van Berg (en ook het wat apocrievere Play the French van Watson) staat al hoe je het moet spelen met zwart beginnend met 10….,Lb4! Beetje flauw Wim om dat achter te houden voor Johan zodat je dat kan gebruiken aanstaande donderdagavond.

  1. Berg ken ik, maar hij geeft remisevarianten, na een pionoffer van zwart.
   Watson ken ik niet, bedankt voor de tip, grootmeester. Maar het wordt geen Frans, vermoed ik. Maar verder zeg ik er niets meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *