HSG verlaat slachthuis met opgeheven hoofd

 Dapper vierde in finale snelschaakkampioenschap SGS

HSG heeft een vierde plaats overgehouden aan het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van de SGS voor clubteams.

Vierde is een ondankbare plaats in de sport, typisch iets voor losers die net het podium niet halen. Heel frustrerend, misschien wel erger dan roemloos achtste of negende.

Maar van HSG (Wim van der Wijk, Vincent Pandelaar – overwinning op Henk Vedder -, Martijn Benschop, Herman van Engen, Guido van Leen – remise tegen Peng -  en onze topscorer Waar-komt-dat-paard-vandaan Michael de Vos!) kan worden gezegd dat het met deze klassering maximaal heeft gepresteerd.

Best of the rest

De andere drie teams in de finalegroep, Paul Keres 1 (de kampioen), En Passant en Paul Keres 2, waren veel te sterk, we verloren alle wedstrijden met grote cijfers, we waren al blij als we de wedstrijden niet op nul verloren, dat lukte steeds (op het nippertje). Maar met plek vier waren we toch mooi de ‘best of the rest’.

Er werd zaterdag gespeeld in twee zalen van de bovenverdieping van het denksportcentrum van En Passant in Bunschoten. De zaal links van de trap was gereserveerd voor de bovenste vier op de ranglijst, rechts speelden de lager geklasseerde teams. HSG pendelde tussen deze zalen, links werd verloren, rechts meestal gewonnen, met als hoogtepunt onze dubbele winst op Soest.

“Waar spelen we nu?”

“Links van de trap.”

“Oh, weer in het slachthuis.”

Het toernooi kende een andere opzet. In groep 1 vijf minuten p.p.p.p. (steeds twee ronden tegen dezelfde tegenstander). In groep 2 tien minuten p.p.p.p. (enkelrondig).

Regels soepeler

De regels zijn veel soepeler dan vroeger. Teams mogen ook spelers opstellen die lid zijn van of extern spelen voor een andere club. En verenigingen die net geen team op de been kunnen brengen, mogen voor de gelegenheid een combinatie vormen met een andere club, ze spelen dan wel buiten mededinging, who cares.

Gehoopt wordt zo meer deelnemers te trekken, maar of dat zaterdag al gelukt is, zal nog uit de evaluatie moeten blijken.

HSG nam met twee teams deel. Het tweede team won de laagste finalegroep in groep twee.

Paul Keres, een club die het snelschaken tot kunst heeft verheven, prolongeerde zijn snelschaaktitel. Maar de artiest van de dag speelde op het eerste bord bij En Passant: Manuel Bosboom die 20 uit 20 scoorde waarmee hij zijn reputatie als vluggerfenomeen (won ooit van Kasparov) nogmaals bevestigde.

Bruiloft

Manuel droeg zijn favoriete stropdas waarmee hij grootmeesternormen heeft gescoord. Maar dat was niet om zijn tegenstanders te imponeren. ’s Avonds moesten de En Passanters bij speler/sponsor Dick de Graaf op bezoek die zijn 25-jarig huwelijk vierde.

 

Wim van der Wijk