HSG viertal wint na een zinderend slot van Houten

Afgelopen maandag moesten met ons 4-tal de 5e wedstrijd spelen tegen Houten. Na een gelijkspel en een nederlaag werd het wel weer eens tijd voor een overwinning, zeker als we nog kans op de titel wilden houden. Het werd weer een rare wedstrijd, zoals ik er de laatste tijd wel meer heb als teamcaptain.

Het begon veelbelovend, Fred was al om 9 uur klaar en had een punt binnen. Vrij vroeg in het middenspel liep zijn tegenstander in een vorkje, Fred won een stuk en een pion en kon het rustig uitschuiven. Na g5 kon de witspeler opgeven, zwart kreeg een onhoudbare vrijpion, 1-0.

Bij Cees leek het wel snelschaken wbt zijn tegenstander, de eerste 20 zetten à tempo. Hij dreigde een heel gevaarlijke aanval te krijgen; dit sloeg niet door en vervolgens ruilde hij van alles af en toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek Cees een pion voor te staan in een eindspel met gelijke lopers. Helaas bleek dit niet te winnen, 1½-½.

Henk kwam comfortabel uit de opening. In plaats van een afruil waarna hij beter zou staan, dacht hij eerst nog een voorbereidend zetje te kunnen doen maar werd geconfronteerd met een niet geziene opstoot. Ineens stond hij onder druk; hij probeerde van alles om hier onder uit te komen maar werd langzaam dood gedrukt, 1½-1½.

Bleef de partij van Mirko over. Hij leek heel lang iets beter te staan, kreeg in het eindspel een aanval over zich die zeer dreigend leek. Mirko bleef de rust zelve, schoof met zwart heel  kalm e4-e3 en zijn tegenstander ruilde zijn sterke paard af, foutje, e3-e2, toren staat in, e1 had zwart gedekt, Dame geruild en opgegeven, 2½-1½ winst, maar zenuwslopend, wit ging ook door de vlag en Mirko had nog 1½ minuut!!

We blijven de beide koplopers, Barneveld en Laren, volgen op 1 punt, maar Laren verliest haar wedstrijd in deze ronde! De volgende wedstrijd regen Barneveld thuis, kunnen we de koppositie weer terug winnen.

Houten                                      –        HSG

Freek Busstra                         ½-½    Cees Punter

Joop Jentink                             0-1    Mirko Lukacs

Kees Wassink                           1-0    Henk Cornelissen

Kees Maas                               0-1     Fred van Roijen

1½-2½

 

Jan Stomphorst.