HSG weer vierde bij kampioenschap snelschaken

en passantHet kan: niet één speler van het team haalt een score van vijftig procent en toch met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten. In de jaarlijkse titelstrijd snelschaken voor clubteams van de Stichts Gooise Schaakbond (SGS) werd HSG zaterdag 14 november net als vorig jaar vierde en laatste in de hoogste finalepoule. En wie de verhoudingen in dit wereldje een beetje kent, weet dat dit voor ons het hoogst haalbare is.

Bij HSG 2, spelend in groep 2, haalde slechts 1 speler meer dan 50 procent. Verbazingwekkend was dat niet; de richtlijn dat een team in groep 2 gemiddeld niet meer dan 1750 mag hebben lijkt achter de SGS te liggen.

Plaatsing voor de eerste finalegroep is een prestatie op zich, daarna kunnen we niet veel meer doen dan inhoud geven aan de oorspronkelijke olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Waarbij het er ook om gaat om tegen de snelschaakgiganten binnen ons schaakdistrict – Paul Keres uit Utrecht en En Passant uit Bunschoten-Spakenburg – op het scorebord te komen. Het lukte, een 6-0 vernedering bleef ons in de finalepoule gelukkig bespaard (maar veel scheelde het niet).

Het kampioenschap werd overtuigend gewonnen door Paul Keres, dat En Passant in de finale twee keer versloeg, dus volkomen verdiend. De strijd om het brons ging tussen ons en PK2. Helaas konden we de stunt uit de voorronde, waarin we dit team wisten te verslaan en zelfs als de nummer drie de finalepoule haalden, niet herhalen. Nu waren zij net iets sterker.

De persoonlijke scores:

 1. Wim 7 punten (uit 18 partijen).
 2. Daan 7 punten.
 3. Martijn 7 punten.
 4. Michael 6,5 punten.
 5. Johan 5 punten.
 6. Roel 7,5 punten.

Topscorer van het homogene team dus Roel die zich exact hield aan zijn belofte dat hij twee minuten voor aanvang van de eerste ronde zich bij het team zou melden. Fijn, natuurlijk als iedereen op tijd is, gewoon een kwestie van discipline en scherp plannen. Johan bleef met zijn score iets achter bij zijn teamgenoten, ondanks een goede start.

Het leuke aan snelschaken blijft natuurlijk dat verrassingen altijd mogelijk zijn, ook als het ratingverschil tussen de spelers honderden punten bedraagt. Twee voorbeelden van HSG’ers die zaterdag een IM versloegen: Daan verraste Henk Vedder, ikzelf kreeg het (vlugger)fenomeen Manuel Bosboom eronder, waarvan de verzamelde pers wellicht zelfs  melding zal maken in de maandagkrant.

Er werd gespeeld in Bunschoten bij En Passant. Dus was de organisatie goed, de sfeer gemoedelijk en de kibbeling lekker.

HSG deed ook met een tweede team mee. Vooraf dacht ik (teamleider HC) dacht we een goede kans zouden maken op een hoge klassering. De richtlijn van de SGS voor groep 2 is dat een team gemiddeld maximaal 1750 mag hebben. Maar bij de indeling bleek dat we, ondanks de inzet van o.a. Herman, Gerard en Gabri, slechts als 10de waren geplaatst. Ik zag spelers als Henk van der Poel, Pascal Losekoot, Tom de Ruiter, Ashley Krishnasing met ratings van 2200+ en 2100+.

Vrijblijvend, gezellig met een lekker biertje er tegen aan. Verlies tegen toppers als Zeist 1 en Baarn1, winst tegen de zwakkere broeders. Uiteindelijk eindigde we op de 11de plaats, een terechte klassering.

Kampioen in groep 2 werd Zeist 1, dat Amersfoort 1 door een betere voorronde voorbleef. BSG 1 werd derde, voor Baarn 1.

Topscorer werd onze eigen PM, die op bord 5 / 6 met 6 uit 8 als enige prima presteerde.

De persoonlijke scores:

 1. Herman  4 uit 9
 2. Gerard 3 uit 9
 3. Gabri 4 uit 9
 4. Henk 4 uit 9
 5. Huib 3 uit 9
 6. Paul 6 uit 8
 7. Diederik 4 uit 7.

Wim van der Wijk
Henk Cornelissen

3 gedachten over “HSG weer vierde bij kampioenschap snelschaken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *