HSG wint de dubbel

Net als vorig jaar is HSG erin geslaagd de �dubbel� te veroveren: het clubkampioenschap in de Meesterklasse en de KNSB-beker. Op 10 mei was de gezamenlijke slotronde van de Meesterklasse in het Raadhuis van Hilversum. HSG kreeg daar de kampioensbeker uitgereikt, hoewel we na de voorlaatste ronde al kampioen waren. Vandaag op Hemelvaartsdag, 21 mei, werd de KNSB-beker gewonnen.

De halve finale heb ik thuis gevolgd, via Internet. HSG lootte de zwakste tegenstander, Paul Keres. Er werd dan ook gemakkelijk gewonnen. Alleen Friso leverde op het eerste bord een halfje in. Utrecht won van Rotterdam en was dus de tegenstander in de finale. Daarvoor toog ik naar Hoogland.

De interessantste, althans meest spectaculaire en spannende partij werd gespeeld door Daniel Stellwagen. Zijn tegenstander Robin Swinkels koos met zwart voor de Taimanov-variant van het Siciliaans. Niet zo�n verstandige keus, want Daniel heeft veel ervaring met die variant, ook met zwart. Zelf koos Daniel voor de zogenaamde Engelse aanval, met lange rokade en g2-g4-g5. Wellicht speelde hij een zet te laat g4-g5, want nu kon Robin een kansrijk stukoffer op f3 brengen. In de commentaarzaal was alle aandacht gericht op deze partij, en we waren blij als we iets zagen voor wit. Maar Daniel leek onze adviezen te volgen, terwijl Robin een verloren zet deed (a6-a5), waarna het uit was. Hij had in ieder geval op c2 moeten slaan, waarna er wellicht nog remise door eeuwig schaak mogelijk was.

Friso Nijboer had zijn dag niet, en verloor vlot van de Duitse meester Jan Sprenger. Daarentegen wist de kampioen van Nederland, Jan Smeets, weer op onnavolgbare manier een eindspel met dames en ongelijke lopers te winen van Thomas Willemze. Tenslotte de kersverse jeugdkampioen van Nederland, Robin van Kampen, wist als laatste zijn punt binnen te halen in een lastig eindspel tegen Martijn Dambachers. Eindstand 3-1 en bekerkampioen! Rotterdam plette Paul Keres met 4-0 in de troostfinale, en werd dus derde.

Herman van Engen

Meer info