HSG wint nipt in Groningen

In de eerste ronde van de KNSB-competitie vierde HSG de terugkeer naar de tweede klasse met een overwinning op Groninger Combinatie 3. Er moest gewonnen worden, want GC3 is degradatiekandidaat nummer 1, en daarna komen wij, min of meer gelijk met Amersfoort. Ook Amersfoort is goed begonnen met een gelijkspel tegen LSG 2. Het kan dus wel: matchpunten scoren tegen ploegen met royaal meer Elopunten.

De teamleider kreeg op zaterdagmorgen een verrassend telefoontje van Jorgen dat hij ziek was. Desnoods wilde hij wel spelen. Na enig tevergeefs rondbellen vond ik Johan wakker en bereid om mee te gaan.

Met twee auto’s naar Groningen, Wim en Kees waren weer zo vriendelijk om te rijden. De treinverbinding tussen Hilversum en Groningen is er niet beter op geworden, dus was het prettig om met de auto te gaan. Dat geldt voor de heenreis, maar natuurlijk ook voor de terugreis. Onze trouwe supporter Han van Leeuwen ging wel met het openbaar vervoer naar Groningen. Hulde Han! Hij kwam denk ik om vier uur, toen Kees net voor ons het eerste punt had veroverd. En hij vertrok weer om vijf uur, toen we de buit binnen hadden.

Over de partijen kan ik niet zoveel vertellen. Ik had mijn teamgenoten al gewaarschuwd dat ik zou proberen me zoveel mogelijk op mijn eigen partij te concentreren, en dat is redelijk gelukt. Natuurlijk ga je af en toe even wandelen en werp je een blik op de borden.

Gambiet

Wim moest op bord 1 de Benoni bestrijden. Hij deed dat rustig, misschien te rustig, bereikte weinig, maar zijn tegenstander ook niet, ongelijke lopers en remise. Zoals ik al vermeldde won Kees als eerste. Hij omzeilde met zwart op de volgende manier een gevaarlijk gambiet: 1.Pf3 f5 2.e4 fxe4 3.Pg5 Pf6 4.d3 e6!? Slecht is exd3, bekender zijn d5, e5 of e3. Nadat de tegenstander remise aanbood in iets mindere stelling en daarna een fout maakte, was de partij plotseling afgelopen.

Zelf speelde ik op bord 3 in plaats van Jorgen tegen de captain van de tegenpartij, Fons van Hamond. Fons komt oorspronkelijk uit het Gooi, maar woont al jaren in Groningen. Een aantal jaren geleden hadden we ook tegen elkaar gespeeld, Leningrader, en dat werd het nu ook. Ik had net besloten deze opening aan te pakken met een hoofdvariant, ik kwam iets beter te staan, maar moest berusten in een remise-eindspel.

Daan speelde een woeste Mar del Platavariant van het Koningsindisch. Hij deed niet alles goed, met name niet in tijdnood, wat uitmondde in onze enige nederlaag.

Bij Carol-Peter ontspon zich een lastige strijd waarbij onze man moest oppassen dat zijn voordeel niet overging naar zijn tegenstander. Net toen de remise in zicht leek ontstond op de 39e zet een incident. De klok versprong naar 30 minuten voor zwart en 32 minuten voor wit (CP). Wat was er gebeurd? Het bleek dat bij het begin van het spel de spelers de klok hadden ingedrukt zonder te zetten. Dus was de zettenteller misleid, die dacht dat er 40 zetten gedaan waren. Een aparte situatie, veroorzaakt mede omdat een oud type klok gebruikt werd. De wedstrijdleider vond dat er doorgespeeld kon worden, naar mijn mening had hij dan een goed ingestelde klok moeten neerzetten. De zwartspeler kan hooguit nog 29 seconden gehad hebben en moest zijn 40e zet nog doen. Ik diende nog een protest in, maar de spelers gaven snel remise en later heb ik het protest ingetrokken, de wedstrijd was gewonnen. Het winnende halfje kwam van Vincent. Van zijn partij heb ik weinig gezien, en nog minder begrepen.

Invallers

Ten slotte alle hulde aan onze invallers! Johan speelde een verdienstelijke remise, bij de Chinees liet hij de partij zien. Van de partij van Michael weet ik niets, maar hij heeft gewonnen en dat was belangrijk. Overigens hadden wij afgelopen donderdag op de ledenvergadering een (mijns inziens terechte) discussie over de Bisschofbeker voor degene die de meeste punten extern scoort. Michael heeft bij deze zijn kandidatuur voor het komende seizoen gesteld. Omdat we de SGS-beker hebben gewonnen gaat hij namelijk zowel in de SGS- als in de KNSB-bekercompetitie spelen!

Na afloop wilden alle spelers wel wat eten, behalve Michael, die vervolgens wel het meest indrukwekkende gerecht bestelt. Aan tafel kreeg ik nog twee verrassingen voorgeschoteld. De eerste was dat Carol-Peter bereid is volgend jaar teamleider te worden. Alvast bedankt CP, dit is genoteerd!

De tweede verrassing was minder plezierig. Wim van der wijk, die op de ledenvergadering een pleidooi hield om verslagen op de site te plaatsen, bedankte zelf voor de eer. Sorry, daarvan zijn wij, ondergetekende en u als lezer het slachtoffer. Soms is het leven hard.

Hieronder de officiële uitslag, dan zie je dat de overwinning ondanks twee invallers toch wel bescheiden was. Maar iedereen heeft hard gevochten, het belang van de wedstrijd was duidelijk, en achteraf waren we zeer opgelucht over de goede afloop.

Herman van Engen

 

Klasse 2B; Ronde: 1; za 26 sep; KNSB rating aug 2015

Groninger Combinatie 3 1953 HSG 2052 3½ 4½
1. Edwin Zuiderweg 1982 Wim van der Wijk 2180 ½ ½
2. Alexander van Pelt 1998 Kees Nagtegaal 2249 0 1
3. Fons van Hamond 2020 Herman van Engen 2013 ½ ½
4. Reno Emerenica 1951 Daan Bes 2069 1 0
5. Taco van der Poel 1920 Carol-Peter Gouw 2017 ½ ½
6. Robert de Boer 1943 Vincent Pandelaar 2051 ½ ½
7. Govert Pellikaan 1896 Johan Lindeman 1911 ½ ½
8. Kawar Yakinsyah 1916 Michael de Vos 1929 0 1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *