HSG2 delft onderspit tegen Amersfoort4!

Met goede verwachtingen gingen wij met twee auto’s naar Amersfoort. Mijn indruk was dat Amersfoort 4 het zwakste team is uit de klasse 7A. Achteraf staan wij zelf onderaan met weliswaar 18 bordpunten maar slechts 2 wedstrijdpunten, en zijn we zelf kandidaat voor deze titel. Gelukkig hebben we nog twee kansen om dit recht te zetten.

Amersfoort speelt in een jaloersmakend denksportcentrum, met dus vier teams in de KNSB! De eerste drie teams zaten al achter het bord, toen om 1 uur ook onze tegenstanders verschenen. Helaas moest ik constateren dat bord 1 leeg bleef. Ik noemde dit tegen teamleider Jasper Willemsen en later tegen voorzitter Jeroen Schuil genant, en dat is het ook. Het had ons bij de vorige wedstrijd ook kunnen overkomen. Het valt wel op dat het in deze klasse vaak voorkomt.

We begonnen met een gratis punt, maar dat bracht geen geluk. Weliswaar hadden we snel een tweede punt dankzij listig spel van Dylan. Maar Stephen, Patrick en Willem stevenden af naar een nederlaag. Gabri had tot nu toe een score van 100%. Hij overlegde met mij of hij het remise-aanbod van zijn tegenstander mocht aannemen. Mijn visie was dat we een overwinning nodig hadden, en de situatie op de onderste twee borden was onduidelijk. Gabri wist inderdaad een kansrijke stelling op te bouwen, maar in tijdnood miste hij ook nog de remise. Helaas een nederlaag. Hiermee was de wedstrijd wel beslist.

Maar op de laatste twee borden werden nog twee heroïsche gevechten gevoerd. Emmanuel had een zeer listige mat op de onderste lijncombinatie, maar de tegenstander had het blijkbaar door. Er werd besloten tot remise. Igo had een pion gewonnen, maar stond de hele partij passief. Op een bepaald moment had zijn tegenstander een doorbraak kunnen forceren met e4-e3 en na f2xe3 de zet f4-f3! Maar de tegenstander sloeg terug op e3 en daarmee was het grootste gevaar geweken. Igo offerde zijn paard voor de gevaarlijke pion op e2. Toen ontstand een eindspel van 4 witte pionnen tegen een zwart paard met twee pionnen. Igo kreeg winstkansen, maar nu wist zijn tegenstander na 5 uur spelen de remisehaven te bereiken. Een boeiende partij.

Belangrijkste doelstelling is voor dit team om ervaring op te doen. Dat lukt! Behalve Willem is nu ook iedereen van de nul af. Willem heeft talent, dus dat komt ook wel goed. De volgende wedstrijd is tegen koploper Botvinnik 3 uit Zoetermeer. We zijn beslist niet kansloos!

Herman van Engen

Amersfoort 4 HSG 2    
NO 0 Engen van, H.J. (Herman) 1960 z-w 0R – 1R
Zwan van der, M. (Martijn) 1537 Schootbrugge van de, G.V. (Gabri) 1819 w-z 1 – 0
Kepers, L. (Luc) 1506 Yarrington, S. (Stephen) 1482 z-w 1 – 0
Manuel, R. (Rik) 872 Hensen, P. (Patrick) 1209 w-z 1 – 0
Baltus, L. (Luuc) 1236 Meijer, D. (Dylan) 1596 z-w 0 – 1
Willemsen, J. (Jasper) 0 Slikker, W. (Willem) 0 w-z 1 – 0
Dijkhuis, W. (Wemko) 0 Ulenbelt, I. (Igo) 1004 z-w ½ – ½
Kölling, L. (Leonard) 1185 Cordero Gamez, E. (Emmanuel) 1307 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1267 Gemiddelde Rating: 1482   5-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *