HSG2 speelt eerste thuiswedstrijd

HSG 2 – Arnhemse schaakacademie 3 Uitslag  3 – 5.

Op vrijdagavond werd ik gebeld door de captain van de  Arnhemse schaakacademie 3: “Het lukt me niet om een 8e speler te vinden, we komen met 7 man!” Het was duidelijk dat hij zich schaamde, en ik moet zeggen heel goed dat hij mij vantevoren belde. Het doel van ons team is om jonge spelers de kans te geven om te spelen, dus leek het me logisch om zelf niet te spelen. Voordeel was dat ik me kon toeleggen op mijn taak als teamcaptain en begeleider. Ik nam een laptop mee om alle partijen gelijk in te voeren, waardoor u een objectief verslag mag verwachten.

Stephen was als eerste klaar. De opening was een rustige Ruy Lopez (Spaans), maar al gauw kwamen er complicaties. Stephen won het centrum, maar dat bleek kwetsbaar en hj verloor een pion. Even later won hij met zijn tweede centrumpion een stuk. Daarna nog een kwaliteit, toren meer je zou denken dat wordt snel mat. Maar hij overzag een eenvoudige herhaling van zetten door de zwarte dame; Dc1-f4+. Remise.

Patrick speelde een wat ongelukkige partij met wisselende kansen. Helaas werden de kansen voor zijn tegenstander steeds beter en werd een nederlaag onvermijdelijk. Willem speelde zijn eerste wedstrijd voor HSG. Ook bij hem wisselende kansen. Het vroege middenspel behandelde hij minder goed, wat leidde tot kwaliteitsverlies van de toren op a1. De tegenstander blunderde een stuk weg door zijn dame op de andere lange diagonaal te plaatsen (Dxd5). Toen lagen de kansen weer bij wit. Willem offerde optimistisch een paard tegen twee pionnen. Vervolgens maakte hij een sootgelijke fout als Stephen: in de mening de beslissende klap uit te delen had hij helemaal geen oog voor de mogelijkheden van zwart. Met een leuke combinatie veroverde zwart groot materiaaal en daarmee de partij.

Ondertussen speelde ook Dylan op bord 3 een partij met wisselende kansen. Hij speelde de opening niet goed, maar wist uiteindelijk te overleven met goede compensatie voor een verloren pion. Hij won de pion terug en stond zelfs iets beter. Maar in het eindspel maakte hij de fout zijn pionnen op de kleur van zijn loper te zetten. Zijn tegenstander ging echter iets te rechtlijnig op zijn doel af, en met een mooie doorbraak kon Dylan een dame halen. Dylan gaf remise in de stelling met witte pionnen op a5, b5 en e3, de witte koning op a6, zwarts dame op c8, zwarts koning op e7. Als hij doorgespeeld had, zou hij ontdekt hebben dat de witte koning vrij snel mat gaat! Speel bijvoorbeeld 53…Kd6 54.b6 Kc6 55.a6 Dd8 56.b7 Kc7 57.e4 Db8#! Duidelijk een gebrek aan ervaring.

Emmanuel verloor een pion, daarna een tweede pion. Ondanks lopers van ongelijke kleur kon hij de nederlaag niet ontlopen. Iets soortgelijks overkwam Riad. Hij had een pion weggegeven en miste een zelf geschapen kans om een pion terug te pakken. Met een schijnoffer van de kwaliteit had hij een toren gepend. Maar hij sloeg de toren te vroeg en bleef een pion achter. Een gepend stuk moet je aanvallen, niet slaan. Wellicht was zijn Nederlands nog te slecht toen ik dit uitlegde.

Het beste is voor het laatst bewaard. Gabri speelde een fraaie positionele partij. De jeugdige tegenstander koos een passieve opening, bereikte toch een actieve stelling en won zelfs een pion. Maar toen Gabri een pion dreigde terug te winnen, bood hij (in paniek?) dameruil aan. Het toreneindspel bleek kansloos voor zwart.

Al met al ben ik tevreden over het getoonde spel. Er werden serieuzere en langere partijen gespeeld dan tegen Purmerend. Het doel is ervaring op te doen en beter te leren schaken. Soms moet je daarvoor eerst verliezen

Herman van Engen

HSG 2 Arnhemse Schaakacademie 3    
Engen van, H.J. (Herman) 2001 NO 0 z-w 1R – 0R
Schootbrugge van de, G.V. (Gabri) 1798 Lok, M. (Malcolm) 1822 w-z 1 – 0
Meijer, D. (Dylan) 1617 Zand van der, I.M. (Ilan) 1684 z-w ½ – ½
Slikker, W. (Willem) 0 Lincewicz, W.A.P. (Peter) 1686 w-z 0 – 1
Cordero Gamez, E. (Emmanuel) 1179 Brans, T. (Tom) 1573 z-w 0 – 1
Yarrington, S. (Stephen) 1398 Entrop, L.A. (Lodewijk) 1654 w-z ½ – ½
Hensen, P. (Patrick) 1209 Hamers, P.H. (Peter) 1324 z-w 0 – 1
Hussein al, R. (Read) 0 Hamers, B. (Bram) 1355 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1534 Gemiddelde Rating: 1585   3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *