We weten dat we het moeilijk hebben in de 2e klasse KNSB, maar verliezen blijft zeer doen. Zaterdag 7 november gingen we naar Alkmaar om te strijden tegen De Waagtoren. Het werd een 5 ½ – 2 ½ nederlaag.
In de tweede ronde hadden we thuis met dezelfde cijfers verloren van Laurierboom-Gambiet uit Amsterdam. Van deze wedstrijd is geen HSG-verslag verschenen. U hebt het nog tegoed, of de hond heeft het opgegeten, dat is wat ik erover kan zeggen. In deze wedstrijd werd onze eer gered door Carol-Peter Gouw, die voor het enige winstpunt zorgde. Remises waren er voor Kees Nagtegaal, Daan Bes en ondergetekende.
In Alkmaar ging het met Carol-Peter minder goed. Ik zat naast hem, en zag met verbazing hoe hij de zaak forceerde en daarbij in zijn eigen zwaard liep. Hij kreeg een Tarraschverdeding tegen zich, een opening die hij goed kent dachten we, wellicht dat hij daarom vond dat de zaak krachtig aangepakt moest worden.
Vermoeid?
Zelf verloor ik van Maaike Keetman, die de vorige avond laat teruggekomen was uit Griekenland, waar ze speelde in het Europese kampioenschap voor meisjes tot 16 jaar. Ik had mijn teamgenoten geïnformeerd, dat als ze al zou meespelen, ze toch vermoeid zou moeten zijn. Helaas voor mij bleek hier weinig van. In een scherpe Siciliaan met wederzijdse kansen werd ik uiteindelijk mat gezet.
Vincent had wit, maar wist er in een paar zetten voor te zorgen dat hij zich moest verdedigen. Dat ging hem goed af, en uiteindelijk behaalde hij een comfortabele remise. Eenzelfde resultaat was er voor Wim en Daan op de borden 2 en 3. De langste partij speelde Kees op bord 1, maar die verdiende dan ook een vol punt! Na overscherp spel met zwart moest zijn tegenstander materiaal inleveren. Door materiaal terug te geven werd de witte taak lastiger, maar niet onmogelijk.
Noteren
Beide partijen hadden Toren, Paard en Loper, maar Kees had 2 pionnen op de koningsvleugel en een vrije a-pion. De tegenstander had slechts een g-pion. Toen de a-pion dreigde te promoveren ontstond het eindspel T+P+pion tegen T. Dat had de zwartspeler natuurlijk kunnen opgeven. In plaats daarvan bleef hij doorspelen, en voor Kees op een onprettige manier. In wederzijdse tijdnood (voor elke zet krijg je 30 seconden, maar je moet wel noteren) antwoordde hij zonder te noteren à tempo. Het mag volgens de regels, maar sportief is het niet. Het enige dat je kan doen is ook pas noteren na je eigen zet (zie het betreffende artikel uit het reglement hieronder).
Op de eerste drie borden hebben we gewonnen! Maar helaas moesten ook Jorgen en Guido het onderspit delven. Van die partijen heb ik niet veel gezien. Jorgen leek de moeilijkheden te boven te komen, maar zijn tegenstander hield hem voortdurend bezig. Bij Guido was het plotseling afgelopen.
Veel leren
Alle schaakpartijen kun je zien als trainingspartijen, voorbereiding op de volgende partij. En als je verliest leer je meestal meer dan wanneer je wint. We gaan nog veel leren dit seizoen, maar hopelijk kunnen we ons handhaven in deze klasse, zodat we volgend seizoen ook weer veel kunnen leren.
Herman van Engen
Artikel 8: Het noteren van de zetten
- Een speler mag een zet van zijn tegenstander beantwoorden alvorens die te noteren, als hij dit wenst. Hij moet zijn vorige zet opschrijven voordat hij een nieuwe doet.