Algemeen

Hilversums Schaak Genootschap (HSG)

Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) is de oudste schaakvereniging van het Gooi. Het HSG is opgericht op 28 september 1887 en is dus al ruim 131 jaar (!) actief. HSG heeft meer dan 135 leden. Dit varieert van een aantal ereleden tot aan een grote leergierige groep jeugd (> 65 jeugleden!) en van een aantal zeer sterke spelers tot een grote groep gezelligheidsschakers. Bent u geïnteresseerd dan u kunt altijd langskomen om een pot te schaken of eens te kijken hoe het er aan toe gaat. U bent van harte welkom op onze gezellige en trouwe club. Het adres van het speellokaal vindt u hier.
Meer info over lid worden.

U kunt ook per e-mail contact opnemen via info@hsghilversum.nl

Externe competitie

Het eerste van HSG kent een mooie historie en is in 2008 voor de eerste keer kampioen van Nederland geworden. Tevens werd de beker een aantal maal gewonnen. De dubbel werd in 2009 en 2010 herhaald en 2011 werd HSG voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen. In 2009 werd HSG gekozen tot Hilversums sportploeg van het jaar. Door het wegvallen van de sponsor zijn we geen topclub meer, maar zijn we wel een zeer gezonde en grote club. Na 2x SGS club van het jaar te zijn geworden, waren we in 2017 KNSB Vereniging van het Jaar.

In totaal kent HSG 6 teams die extern spelen. Het eerste speelt in 3de klasse van de KNSB. De overige teams spelen in de regionale bond; HSG 1 in de 1ste klasse, HSG 2 in de 2de klasse en HSG 3 in de 3de klasse. Daarnaast hebben we twee viertallen in SGS viertallencompetitie, een team in de 3de klasse en een team in de 5de klasse.

Interne competitie

De interne competitie wordt gespeeld op donderdagavond. We starten om 19:45. Er wordt gespeeld in een laddercompetitie (Keizer op basis van TPR), gevolgd door Play-Offs om het kampioenschap aan het einde van het seizoen. Iedere schaakavond zijn gemiddeld een 40-tal schakers actief. Afmelden: zie de pagina toelichting interne competitie.

Daarnaast zijn er een aantal nevenevenementen. Jaarlijks wordt het Snelschaakkampioenschap van HSG gespeeld op de eerste clubavond van het kalenderjaar. De eerste avond van het seizoen wordt gestart met de Bert Mostertmantrofee, ter nagedachtenis van onze oud-voorzitter. De laatste avond van het kalenderjaar is het Oliebollentoernooi. Ook hebben we een aantal thema’s avonden.

Jeugd

HSG kent tevens een grote jeugdafdeling.  Zij spelen (en krijgen les) op donderdagavond van 18:30 – 19:30, voordat de senioren beginnen.

Contributie

Senioren: € 120,- per kalenderjaar
Jeugd: € 60 per kalenderjaar
Bankrekening: NL90INGB0000311904 t.n.v. Hilversums Schaakgenootschap te Hilversum

HSG Open

HSG Open 2013 009

De afgelopen 14 jaar organiseerde HSG en de Stichting Hilversum Schaakt het HSG Open. Een groot internationaal schaaktoernooi met GM’s, IM’s en FM’s uit diverse landen en meer dan 150 deelnemers. Tijdens het HSG Open wordt ook het HSG Jeugdtoernooi gehouden en diverse andere nevenevenementen zoals het Kroegschaaktoernooi, een Schaakclinic voor Hilversumse basisscholen en een schaakevenement bij het Filmtheater of bij Mout.