Algemeen

Hilversums Schaak Genootschap (HSG)

Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) is de oudste en grootste schaakvereniging van het Gooi. Het HSG is opgericht op 28 september 1887 en is dus al ruim 136 jaar (!) actief. HSG heeft ongeveer 150 leden. Dit zijn senioren, waaronder een aantal ereleden, en veel jeugd (> 90 jeugdleden!). Onder de senioren varieert dit van een aantal sterke spelers tot een grote groep gezelligheidsschakers. Bent u geïnteresseerd dan u kunt altijd langskomen om een pot te schaken of eens te kijken hoe het er aan toe gaat. U bent van harte welkom op onze gezellige en trouwe club. Het adres van het speellokaal vindt u hier.
Meer info over lid worden.

U kunt ook per e-mail contact opnemen via info@hsghilversum.nl

Externe competitie

Het eerste van HSG kent een mooie historie en is in 2008 voor de eerste keer kampioen van Nederland geworden. Tevens werd de beker een aantal maal gewonnen. De dubbel werd in 2009 en 2010 herhaald en 2011 werd HSG voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen. In 2009 werd HSG gekozen tot Hilversums sportploeg van het jaar. Door het wegvallen van de sponsor zijn we geen topclub meer, maar zijn we wel een zeer gezonde en grote club. Na 2x SGS club van het jaar te zijn geworden, waren we in 2017 KNSB Vereniging van het Jaar.

HSG heeft 3 teams die extern spelen, één team in de KNSB-competitie op zaterdag en twee teams in de regionale SOS-competitie.

Interne competitie

De interne competitie wordt gespeeld op donderdagavond. We starten om 19:45. Er wordt gespeeld in een laddercompetitie, gevolgd door Play-Offs om het kampioenschap aan het einde van het seizoen. Iedere schaakavond zijn gemiddeld een 30-tal schakers actief. De interne competitie wordt niet doorgegeven aan de KNSB voor de ratingverwerking. Indien u zich wil afmelden voor een avond: zie de pagina toelichting interne competitie.

Daarnaast zijn er een aantal nevenevenementen. Jaarlijks wordt het Snelschaakkampioenschap van HSG gespeeld en de eerste avond van het seizoen wordt gestart met de Bert Mostertmantrofee, ter nagedachtenis van onze oud-voorzitter. De laatste avond van het kalenderjaar wordt er vaak iets aparts georganiseerd en jaarlijks hebben we een eendaags toernooi.

Ook worden trainingen verzorgd voor de clubschakers en voor dames

Jeugd

HSG kent een grote jeugdafdeling.  De jeugd krijgen lest op donderdagavond van 18:30 – 19:30, voordat de volwassenen beginnen.

Contributie

Alle informatie over de contributie is hier te vinden.

HSG Open

HSG Open 2013 009

Jaarlijks organiseert HSG en de Stichting Hilversum Schaakt het HSG Open. Een groot internationaal schaaktoernooi met GM’s, IM’s en FM’s uit diverse landen en meer dan 220 deelnemers. Een week voor het HSG Open wordt het HSG Jeugdtoernooi gehouden in het Pinetum, gevolgd door het Kroegschaaktoernooi in Mout.