Algemeen

Hilversums Schaak Genootschap (HSG)

Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) is de oudste en grootste schaakvereniging van het Gooi. Het HSG is opgericht op 28 september 1887 en is dus al ruim 132 jaar (!) actief. HSG heeft meer dan 140 leden. Dit varieert van een aantal ereleden tot aan een grote leergierige groep jeugd (> 75 jeugleden!) en van een aantal zeer sterke spelers tot een grote groep gezelligheidsschakers. Bent u geïnteresseerd dan u kunt altijd langskomen om een pot te schaken of eens te kijken hoe het er aan toe gaat. U bent van harte welkom op onze gezellige en trouwe club. Het adres van het speellokaal vindt u hier.
Meer info over lid worden.

U kunt ook per e-mail contact opnemen via info@hsghilversum.nl

Externe competitie

Het eerste van HSG kent een mooie historie en is in 2008 voor de eerste keer kampioen van Nederland geworden. Tevens werd de beker een aantal maal gewonnen. De dubbel werd in 2009 en 2010 herhaald en 2011 werd HSG voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen. In 2009 werd HSG gekozen tot Hilversums sportploeg van het jaar. Door het wegvallen van de sponsor zijn we geen topclub meer, maar zijn we wel een zeer gezonde en grote club. Na 2x SGS club van het jaar te zijn geworden, waren we in 2017 KNSB Vereniging van het Jaar.

In totaal kent HSG 6 teams die extern spelen, twee teams in de KNSB-competitie en 4 teams in de regionale SOS-competitie. Het eerste speelt in 3de klasse en het tweede in de 7de klasse. In de regionale bond speelt HSG 1 in de 1ste klasse, HSG 2 in de 2de klasse en HSG 3 in de 3de klasse. Daarnaast hebben we een viertal in SGS viertallencompetitie.

Interne competitie

De interne competitie wordt gespeeld op donderdagavond. We starten om 19:45. Er wordt gespeeld in een laddercompetitie, gevolgd door Play-Offs om het kampioenschap aan het einde van het seizoen. Iedere schaakavond zijn gemiddeld een 40-tal schakers actief. Afmelden: zie de pagina toelichting interne competitie.

Daarnaast zijn er een aantal nevenevenementen. Jaarlijks wordt het Snelschaakkampioenschap van HSG gespeeld op de eerste clubavond van het kalenderjaar. De eerste avond van het seizoen wordt gestart met de Bert Mostertmantrofee, ter nagedachtenis van onze oud-voorzitter. De laatste avond van het kalenderjaar is het Oliebollentoernooi. Ook hebben we een aantal thema-avonden zoals ‘Italiaans’ of ‘Frans’ met bijpassende hapjes.

Jeugd

HSG kent een grote jeugdafdeling.┬á De jeugd krijgen lest op donderdagavond van 18:30 – 19:30, voordat de volwassenen beginnen.

Contributie

Alle informatie over de contributie is hier te vinden.

HSG Open

HSG Open 2013 009

De afgelopen 14 jaar organiseerde HSG en de Stichting Hilversum Schaakt het HSG Open. Een groot internationaal schaaktoernooi met GM’s, IM’s en FM’s uit diverse landen en meer dan 150 deelnemers. Tijdens het HSG Open wordt ook het HSG Jeugdtoernooi gehouden en diverse andere nevenevenementen zoals het Kroegschaaktoernooi, een Schaakclinic voor Hilversumse basisscholen en een schaakevenement bij het Filmtheater of bij Mout.