Interne competitie HSG 2005 – 2006

Keizercompetitie
Hij is weer helemaal terug aan het front en opnieuw winnaar van de interne competitie, ons geacht lid Henk Weenink. Naast dit kampioenschap behaalde hij dit jaar ook het HSG snelschaak-kampioenschap en heeft hij nog kans op de Maxi Galenus. Uit medeleven met de HSG-ers zegde hij af voor de Bert Mostertmantrofee. ‘Om nu meteen weer alles te winnen dit jaar, dat is ook zo wat’.
In de interne Keizer behaalde Henk, ondanks slechts 14 partijen, 8 afzeggingen en een niet spectaculaire 78,6% (10 overwinningen, 2 remises en 2 nederlagen) het hoogst aantal ratingpunten. Hij bleef daarmee Wim van der Wijk voor (66,7 %). Een uitstekende derde plaats was er voor Vincent Pandelaar, die een goede progressie heeft geboekt, mede door zijn meespelen in het tweede, waar hij ook naar behoren presteert.

Een opvallend goede prestatie was er voor Gilbert Noël, die op een prima 7de plaats eindigde. Gilbert zag zijn progressie ook beloond in de externe competitie, waardoor hij het laatste half jaar in zijn ELO rating 40 punten steeg. Daarnaast was er een goede 13de plaats voor ondergetekende en 14de voor Klaas Been, waarmee HSG 5 goed vertegenwoordigt is in de (sub)top.

In het seizoen 2005 – 2006 deden ongeveer 50 spelers mee aan de interne Keizercompetitie. Het aantal deelnemers is dit jaar helaas weer iets afgenomen. Een aantal spelers heeft ook maar een deel van het seizoen gespeeld. Mede daardoor is op het eind van het seizoen een kleine enquête gehouden om te polsen wat we hier aan kunnen doen (wellicht heeft nog niet iedereen deze enquête ontvangen, vraag er naar bij Han van Leeuwen of Huib Jochems).

Heeft het te maken met de locatie, met het speelsysteem, met de speelavond? Alle ideeën om hier iets aan te doen zijn welkom. Je er gewoon bij neerleggen dat Hilversum geen goede jeugd heeft en iedereen vertrekt na de middelbare school is te gemakkelijk.
Verheugend is in ieder geval dat in het nieuwe seizoen 2 nieuwe sterke jeugdspelers (2000+) lid zijn geworden van het HSG. Peter Drost afkomstig van BSG en Robin van Kampen van Baarn. Beide blijven overigens ook (nog) van hun oude club lid. Welkom bij het HSG!

Mede zijn overigens een rechtstreeks gevolg van het HSG Open.

In totaal werden 451 partijen gespeeld. 43% werd gewonnen door wit, 35% door zwart en 22% werd remise. Er vielen 33 reglementaire overwinningen en 17 reglementaire nederlagen. Blijft u gebruik maken van het aan- en afwezigheidformulier waarop aan te geven is dat je een avond verhinderd bent of bel anders op tijd naar de afbellijn (06 – 234 88 099).

Dan de prijswinnaars. Clubkampioen is Henk Weenink, de winnaar van groep 2 is geworden Vincent Pandelaar en de winnaar van groep 3 is Willem Sliep.

Dan nog het volgende punt. Er is veel commentaar gekomen over met name de ondoorzichtigheid van de huidige Keizer. Hoe kan het dat iemand door de laatste 3 x niet te komen zijn kampioenschap veilig kan stellen (vorig seizoen)? Hoe kan het dat iemand die slechts 6 wedstrijden speelde dit seizoen (Michaël de Vos) toch eindigt op de 5de plaats? Waarom blijven goede spelers aan het seizoen weg? Omdat ze bij een nederlaag de kans lopen zoveel punten te verspelen, dat ze enorm zakken. Ook blijkt de indeling in groepen niet echt te leven. Hoe kunnen we de spanning in het midden en onder in het speelveld tot de laatste avond vasthouden? In het voetbal krijg je toch ook niet meer punten als je van RKC wint of van Ajax? Laat staan dat Ajax dan puntenaftrek krijgt. Dit geldt ook voor bijna alle andere sporten.

Tijdens de vorige algemene ledenvergadering is er een commissie opgericht die zich buigt over de opzet van de interne competitie. Deze commissie komt voor dit seizoen met een nieuw voorstel. Dit voorstel zal op de ledenvergadering van 28 september 2006 worden besproken.

HC