Interview Hanke Wiegand

Vertel eens kort over jezelf

Wel, ik ben geboren in Bussum, maar opgegroeid in Arnhem. Dat ik in Hilversum ben gaan wonen was een bewuste keuze; hier ligt een groot deel van mijn referentiekader. Heb de kunstacademie gedaan en kunstgeschiedenis gestudeerd.

Een groot ‘kunsthart’ dus

Zeker. Kunst en cultuur is voor mij een grote inspiratiebron. De diversiteit en talenten van mensen die door allerlei kunstvormen tot uiting komen, daar geniet ik van. Ik werk parttime in het VO als kunstdocente en combineer dit met mijn werkzaamheden en opdrachten in de kunst. Het ‘Lezend meisje’- sculptuur- (2016) in de tuin van de bibliotheek hier in Hilversum is bijvoorbeeld van mijn hand.

Hoe lang ben je bezig met schaken?

Zo ongeveer twee jaar.

Kun je ook uitleggen hoe je tot dit spel gekomen bent?

Ik speelde weleens een partijtje, bijvoorbeeld op vakantie. Ik vroeg mijzelf af: waarom vinden mensen dit nou zo’n leuk spel? Vind ik het zelf eigenlijk wel leuk? Daar wilde ik achter komen en ben dus wat gaan googelen. Ja, toen kwam ik natuurlijk uit op het HSG! Voorlopig ben ik tevreden  met de lol die ik er in heb… Ik maak nog veel fouten, maar dat is juist zo leuk van schaken! Want leren van je fouten komt goed van pas in het dagelijks leven. Net zoals strategisch denken, vooruit denken en analyseren, vaardigheden die je leert van schaken.
Een ander plezier dat ik heb bij de club is dat ik lid van het bestuur SHS (Stichting Hilversum schaakt) – ik heb het afgelopen jaar mij veel voor de club via de SHS ingezet voor de damesschaak om dit goed van de grond te krijgen! Met SHS werken we met een team van 7 (6 mannen en ik) het gehele jaar door aan diverse schaakevenementen in Hilversum. Daarnaast initiëren we 1e Goois VO scholenschaak in mei 2018 en actueel is nu natuurlijk de organisatie van het evenement van Tata Steel Chess on Tour, 17 januari 2018 in B&G. Dat is een jaar lang voorbereiding geweest, maar het belooft een mooie dag te worden.
Al met al kost het me heel veel tijd, maar dit geeft ook veel plezier. Kortom, het gaat bij mij niet alleen om het schaken alleen, maar ook hoe ik actief kan bijdragen aan de schaakclub door leuke dingen mee te helpen initiëren en te organiseren.

Als je aan vrienden/vriendinnen vertelt dat je schaakt, hoe wordt daar dan op gereageerd

Vaak verrast ( want ik ben een vrouw…), maar ook: “dat had ik nou niet van je verwacht”. Maar het wordt wel steeds leuker die reacties. Vorige week won ik bijvoorbeeld – tijdens een werk-gerelateerde training – van een man. Die moest even wennen…

Het beeld van schakers is vaak dat ze saai zijn. Clubschakers zijn nogal verschillend, of vind jij van niet?

Daar ben ik het niet mee eens. In eerste instantie had ik (eerlijk gezegd) wel een beetje die aanname, maar zeker toen ik ging samenwerken met het team van SHS bleek het vooral gezellige mannen te zijn. Het zijn vaak wel een bepaald type mannen, het kunnen hele bijzondere mannen zijn. Ach; elke sport (neem nou darts, voetbal) trekt wel een bepaald soort man.

Wat vind je van de club? Vind je het leuk om lid te zijn?

Heel leuk zelfs. Ik leer veel, elke clubavond weer. Iedereen is ook bereid je het een en ander uit te leggen. Zo van: ‘Dat had je daar en daar anders kunnen doen’. Altijd bereid tot een nabespreking van de partij dus. Daar leer ik veel van. Je voelt aan alle kanten dat de club open staat voor vrouwen. Inmiddels hebben we al 14 schakende vrouwen op de club! 

Vind je dat je beter wordt? 

Vorig jaar heb ik relatief redelijk veel gewonnen. Dit jaar gaat het wat minder, maar dat komt misschien omdat ik voor mijn gevoel wat meer onnodige fouten maak.  Maar door de schaakcursus van Judith word ik zeker beter; ik merk gewoon dat ik steeds meer ga zien.  

Blijf je nog lang lid?  

Natuurlijk, in ieder geval zolang ik er plezier in heb. 

Tot slot even een quote: “Vrouwen kunnen niet schaken (Donner)”.  Vind jij zo’n uitspraak in de categorie #Metoo thuishoren? 

Nee, natuurlijk niet! Ik vind dit zo’n domme uitspraak, daar wil ik eigenlijk niet eens op reageren. Een veel leukere uitspraak is van de wereldberoemde  kunstenaar en schaakmeester Marcel Duchamp (20e eeuw). Deze zei ooit: ‘Niet alle kunstenaars zijn schakers, maar alle schakers zijn kunstenaars.´

Huib Jochems