Jan Stomphorst: 25 jaar teamleider

De slotronde van de KNSB-competitie dit weekend betekent de laatste wedstrijd van Jan Stomphorst als teamleider van HSG. Niet omdat HSG zijn sponsor kwijt is en vrijwel zeker degradeert, maar omdat hij 25 jaar wel genoeg vindt. En daar heeft hij groot gelijk in.
Stomphorst, die in juni zeventig wordt, nam in 1987 het teamleiderschap over van Piet Koomen. HSG werd toen al zes jaar gesponsord door Joop van Oosterom, met als doel in de hoogste klasse te kunnen meedraaien. Na een degradatie in 1986 kwam het team onder leiding van Stomphorst direct terug in wat toen nog de hoofdklasse heette. Een jaar later werd HSG al derde. In 1989 haalde HSG een enorme stunt uit door de zussen Polgar naar Nederland te halen. Het bleek niet voldoende om Rotterdam van zijn zoveelste landstitel af te houden. Ook de komst van Ljubomir Ljubojevic en Lev Poloegajevski bracht de Hilversummers geen titel.
Toen Rotterdam wat terugviel, nam De Variant (Breda) het stokje over en bleef HSG de eeuwige tweede, soms derde. Vanaf 1996 gebeurde dat tien keer bij de play-offs, aanvankelijk in Breda (georganiseerd door De Variant, Henk Verstappen voorop) en later in Enschede (ESGOO, Gerard Grotenhuis).

Clubbinding
In 2003 speelde Sofia Polgar voor het laatst mee, waarna Stomphorst besloot te stoppen met het opstellen van buitenlanders. Ljubojevic, vriend van Van Oosterom, was de enige uitzondering, naast buitenlanders die in Nederland woonden zoals Ian Rogers, Predrag Nikolic en Yasser Seirawan. Stomphorst was er trots op dat HSG een team werd met vooral jonge, in Nederland wonende spelers die een vriendenteam vormden. Ook strikte hij een groot aantal (groot)meesters voor een jaarlijkse zevenrondige interne competitie, waar ook spelers van het tweede en derde team aan deelnamen. Zo kregen �gewone� clubleden de kans om een serieuze partij tegen bijvoorbeeld Friso Nijboer of Daniel Stellwagen te spelen.
Doorstroming vanuit het tweede naar het eerste team gebeurde nooit. Stomphorst noemde Henk Vedder wel eens als voorbeeld dat dat wel gebeurde, maar dat was nadat Vedder in 1993 jeugdkampioen van Nederland was geworden. Dat had dus niets met het tweede team te maken. Wel vindt Stomphorst het leuk dat hij Daniel Stellwagen en Robin van Kampen al op jonge leeftijd een plaats in het eerste team heeft gegeven. Ook Dennis de Vreugt, Jan Smeets en Erwin l�Ami waren nog tieners toen ze HSG kwamen versterken.

Landskampioen
Nadat De Variant zich in 2006 terugtrok uit de KNSB-competitie verhinderde Groningen nog eenmaal dat HSG het stokje zou overnemen. In 2008 volgde voor Stomphorst dan eindelijk de ultieme beloning: het landskampioenschap. Zijn team zou dat nog drie keer herhalen, in competities waarvan de slotronden door HSG in het raadhuis in Hilversum werden georganiseerd. Na de vierde titel zegde Van Oosterom na dertig mooie jaren de sponsoring op. Stomphorst knoopte er nog een jaar aan vast, maakte daarmee zijn 25-jarig jubileum vol en neemt nu afscheid.
Jan Stomphorst was tot zijn 65e jaar eigenaar van een drogisterij in Hilversum en enige tijd voorzitter van de landelijke drogistenbond. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De schaakwereld blijft hij dienen als bestuurslid topschaak van de KNSB. Uiteraard is Jan Stomphorst al geruime tijd erelid van HSG.

Johan Hut