Jan Willem, wie anders?

Het kroegtoernooi in Mout is maandagavond overtuigend gewonnen door IM Jan Willem van de Griendt. Hij won alles zes partijen met 10 minuten bedenktijd pppp. De vraag dringt zich natuurlijk op of hij dat wel eens eerder heeft gedaan en het antwoord is simpel: ja, op een eerder kroegtoernooi in Mout, meerdere keren zelfs.

Jan Willem ging er dus opnieuw met de wisselbeker vandoor en met een voorraadje tegoedbonnen van de locatiesponsor foodhall/brouwerij Mout. Die bonnen moeten hier wel besteed worden, maar dat zien de ontvangers meestal niet als een straf.

Na late aanmeldingen en enkele verhinderingen bleken zich 34 schakers te hebben verzameld in de zijvleugel van Mout, waarvan de overige gasten zich maar al te graag buiten nestelden op het Marktplein-terras, in een geanimeerde stemming dankzij de heerlijke avondzon van deze maandagavond. Een buitenkansje, na alle nattigheid in de voorzomer.

Binnen werden de zetten in rap tempo op het bord uitgevoerd. Jan Willem die zich last minute had aangemeld, gold met Ramon Koster als favoriet. Beide spelers hebben een rating van boven 2300, duidelijk meer dan de rest van het veld. Al vroeg in het toernooi moesten de toppers het tegen elkaar opnemen en Jan Willem wist ook deze partij naar zich toe te trekken. Ramon werd uiteindelijk tweede, met 5 uit 6.

Goud en zilver voor deze schakers was dus  conform de verwachtingen, maar de winnaar van de derde prijs was een regelrechte sensatie. Henk Cornelissen, een speler met de laagste rating in de hoofdgroep, eiste het brons voor zich op, ongedeeld met 4 uit 6.

En denk nou niet dat hij  via het ‘Zwitsers gambiet’ in de slotrondes fortuinlijk omhoogviel naar het podium. Henk, in juni in het dagelijks leven bijna fulltime toernooidirecteur van het HSG Open, speelde vanaf het begin aan de hoogste tafels, verloor van de twee topfavorieten, maar won vier keer van een op papier sterkere tegenstander. Hij had de meeste weerstandspunten van alle spelers.

‘’Ik denk dat ik nu maar moet stoppen”, glunderde Henk na zijn succes. Hij gaf toe een paar keer geluk te hebben gehad, ,,maar dat hoort erbij in het snelschaken.”

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in de B-groep, met een onverwachte winnaar: Durk Heidbuurt uit Zeist, met 5 uit 6.

Voor welke club hij speelt? Dat is het juist het bijzondere, Durk is een pure huisschaker, nog nooit lid van een schaakvereniging geweest. En dan toch deze groep winnen, een prachtige prestatie. Hij moet nu toch maar eens bij een club binnenstappen, luidde het advies. Eigenlijk klonk het als een  opdracht. HSG’ers Gabri van de Schootbrugge en Frits Wagenvoorde werden gedeeld tweede met 4,5 uit 6.

Het kroegtoernooi is onderdeel van het voorprogramma van het HSG Open dat  vrijdag begint. Een gezelligheidstoernooi dat een brug wil slaan tussen club- en huisschakers. Het is verheugend dat zich wederom flink wat huisschakers mengden in de strijd. Zij moeten het vooral doen met hun ervaring in het  online schaken. ,,Dit, in een gezelschap tegenover een directe tegenstander zitten snelschaken  is toch heel anders dan een partijtje spelen op de computer”, merkte een van hen op. ,,Wennen, maar wel leuk.”

Wim van der Wijk

Uit de pers:

Een schaakspel en een biertje: Hilversumse foodhall decor van kroegschaken | NH Gooi


‘Onwaarschijnlijk’: recordaantal schakers en vier grootmeesters bij achttiende HSG open – Al het nieuws uit Hilversum (hilversumsnieuws.nl)


1 gedachte over “Jan Willem, wie anders?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *