Jeugdschaker Ian Lin ontmoet violiste Liza Ferschtman

Vooral geen muurtjes om je heen trekken!

Veel jonge mensen in Nederland volgen gepassioneerd muzieklessen. Velen van hen dromen van een carrière op de grote podia in de wereld. Maar voordat je dat kunt, moet je ergens beginnen. Het Radio Filharmonisch Orkest maakt voor deze jonge mensen een kijkje achter de schermen mogelijk. Wat betekent het om op het podium met een orkest te soleren? En hoe ziet het leven van een bekende musicus eruit? En wat is echt belangrijk om al op jonge leeftijd te weten.

Ian

Ian Lin, 9 jaar oud, is een violist die twee jaar geleden de wereld van de klassieke muziek per toeval ontdekt heeft: hij was net 7 geworden toen hij zijn beste vriendje viool hoorde spelen. Hij viel als een blok voor het instrument en al gauw begon hij zelf met een 1/8 viooltje zijn eerste oefeningen op de snaren te strijken. Het was liefde op het eerste gezicht. Na anderhalf jaar, in juni 2018, soleerde hij tijdens de Open Podium dag van GLOBE – Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum voor een groot publiek in het Vioolconcert in a-kleinvan Vivaldi. Dat was al zijn vierde soloptreden.

Ik bezoek Ian in november op een woensdagmiddag tijdens zijn vioolles bij Anneke Wittop Koning in het Muziekcentrum van de Omroep gebouw, waar muziekschool GLOBE gevestigd is.

Ian oogt jonger dan 9 jaar oud. Zijn ouders komen uit Taiwan maar hij is hier in Hilversum geboren. We schudden elkaar de hand en ik zie vrolijke vonken in zijn zwarte amandelogen als ik hem begroet.

‘Binnen één jaar wist hij zichal opvallend veel technieken op de viool eigen te maken,’ vertelt Anneke geanimeerd, ‘de stokindeling en frasering gingen als vanzelf. Ook zijn tempogevoel en intonatie heeft hij goed aangepakt. Dat komt volgens mij door zijn concentratievermogen. Zelden hoef ik hem iets twee keer uit te leggen. Ook speelt Ian binnen de kortste tijd de opgedragen vioolstukken uit zijn hoofd, zoals recent het vioolconcert van Vivaldi. Dat vind ik heel bijzonder.’

Maar hoe duidelijk zijn talent voor het vioolspelen volgens Anneke ook is, Ian zelf weet nog niet zeker of hij nu meer van reptielen of van vioolspelen houdt. Ook het heelal trekt zijn aandacht, hij hield hier onlangs een buitengewoon interessante spreekbeurt over, wat op zijn leraren een diepeindruk maakte. Het is duidelijk dat hij uitgedaagd moet worden,maar waar gaat zijn passie naar uit? Om dit uit te zoeken, krijgt Ian de kans stervioliste Liza Ferschtman te ontmoeten en met haar in gesprek te gaan.

Lees het hele artikel – Ian Lin ontmoet Liza Ferschtman. – door Ewa Maria Wagner (foto’s Esther de Bruijn) op:

https://www.radiofilharmonischorkest.nl/klassiek-backstage-ian-lin-ontmoet-liza-ferschtman

 

Frits Wagenvoorde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *