Johan Hut schrijft Canon van het Nederlandse Schaak

Schaakjournalist en HSG�er Johan Hut schrijft de Canon van het Nederlandse Schaak, een initiatief van ondernemer en schaakmecenas Kees Schrijvers, eigenaar van Schaaksite.nl. Inmiddels zijn vier afleveringen (vensters) op deze site verschenen.

In totaal gaat het � net als in de offici�le Canon van Nederland – om vijftig vensters. Johan, die wekelijks de schaakrubriek verzorgt in de regionale dagbladen van HDC Media, waaronder De Gooi- en Eemlander, is blij met de opdracht. ,,Ik ben nu ook schaakhistoricus!�

Of we Johan nog veel op de club zullen zien, is de vraag. Het is de bedoeling dat alle vijftig vensters v��r 1 december op Schaaksite.nl komen te staan, dus Johan kan zijn vingers blauw typen.

In de eerste vier vensters staat Johan stil bij de KRO-matches, de Nederlandse schaakcompetitie (uiteraard komt ook HSG in dit overzicht aan bod), Lodewijk Prins en Hans Ree.

De onderwerpen van de resterende 46 vensters zijn niet bekend, ze komen in de plaats van vraagtekens die nu nog op de site staan. Kees Schrijvers heeft de 50 vensters samengesteld, mede op basis van reacties van lezers op een oproepje op de site.

De Canon van het Nederlandse Schaak komt de komende maanden dus in een digitale versie beschikbaar. Het is niet bekend of er ook plannen zijn hier later een boek van uit te geven. Beeldmateriaal is nog niet opgenomen in de vensters, maar een oproep om (historische) foto�s in te sturen, sluit niet uit dat passende illustraties later zullen worden toegevoegd, een welkome verrijking. Wel zijn, bv. in het venster over Hans Ree, diens schaakpartijen beschikbaar, die in een bestand zijn te downloaden.

Een fraai initiatief, en ook nog eens wat de uitvoering betreft, in handen gesteld van de juiste persoon!

Wim van der Wijk

Link naar de Canon van het Nederlandse Schaak