Joop van Oosterom erelid KNSB

Joop van Oosterom heeft vandaag in Monaco de hoogste onderscheiding gekregen die de KNSB kent: het erelidmaatschap. Deze onderscheiding is in de geschiedenis pas vijf keer eerder uitgereikt, namelijk aan Max Euwe, Michael Botwinnik, Jan Timman en de bestuurders Henk Wille en Herman Hamers. Namens de KNSB speldde bestuurslid Jan Stomphorst de versierselen bij de 73-jarige mecenas op.

Evenementen

Van Oosterom kreeg de onderscheiding bij zijn afscheid als weldoener voor de schaakwereld, het twintigste Amber-toernooi in zijn woonplaats Monaco. Het eerste toernooi werd in 1992 gehouden ter ere van de geboorte van zijn dochter Melody Amber, die nu dus negentien jaar is. Ieder jaar nam een groot deel van de absolute wereldtop aan het toernooi deel. Andere evenementen en teams die Van Oosterom financieel steunde waren:
– tien trainingsmatches voor Jeroen Piket tegen wereldtoppers;
– trainingsactiviteiten voor de Polgar-zussen;
– tien wedstrijden van vrouwelijke wereldtoppers tegen voormalige mannelijke wereldtoppers, in wisselende Europese hoofdsteden;
– wedstrijden van aanstormende grootmeesters tegen ervaren toppers in hotel Krasnapolsky in Amsterdam;
– competitieteam Rotterdam (met zijn bedrijf Volmac) gedurende twintig jaar;
– competitieteam HSG gedurende dertig jaar.

Wereldkampioen

Joop van Oosterom is zelf ook een sterke schaker. In 1955 werd hij Nederlands jeugdkampioen, waarna hij in Antwerpen zevende werd op het wereldjeugdkampioenschap, achter onder anderen kampioen Boris Spasski en Lajos Portisch. Met HSG speelde hij in de jaren zestig en zeventig aan een hoog bord in de hoofdklasse. In 2005 en 2007 werd hij wereldkampioen correspondentieschaken. Van Oosterom richtte in de jaren zestig samen met Jan Mol (later ook schaakmecenas) het softwarebedrijf Volmac op. In 1988 ging het bedrijf naar de beurs en omdat Van Oosterom de opbrengst altijd goed heeft belegd, werd hij (volgens schattingen van het tijdschrift Quote) miljardair. De schaakwereld heeft daar volop profijt van gehad. Daarom heeft het bestuur Joop van Oosterom nu gedecoreerd met de hoogste onderscheiding die de KNSB kent.

Johan Hut