Jorgen heeft het zwaar in Plovdiv

HSG�er Jorgen Henseler heeft het zoals verwacht zwaar op het individueel Europees kampioenschap in Plovdiv. Hij staat inmiddels wel op het scorebord, na een toernooistart met drie nederlagen tegen sterke tegenstanders.

Zondag versloeg Jorgen de Griek Konstantinos Mihopoulos. Van diens Philidor-verdediging liet Jorgen weinig heel: een overwinning in 20 zetten die hem vertrouwen zal hebben gegeven voor de tweede toernooihelft. Gevoegd bij een eerdere remise brengt dit zijn totaal op 1,5 uit zes. Tegen de sterke tegenstanders uit de eerste ronden was Jorgen zeker niet kansloos.

Het toernooi in Plovdiv gaat dinsdag verder. Moeilijk te zeggen wie in de Bulgaarse stad de Europese titel voor zich zal opeisen. Er is een kopgroep van tien spelers met 5 uit 6. Zij worden op de hielen gezeten door een pelotonnetje van 24 spelers met 4,5 uit zes. Het is mogelijk dat uit deze groep van 34 spelers de winnaar tevoorschijn komt.

Dat zou betekenen dat het EK-goud niet naar een Nederlander gaat. Sokolov, L�Ami en Smeets bevinden zich in een grote tweede achtervolgende groep met 4 uit 6. Vooraf werd natuurlijk rekening gehouden met een hoofdrol voor Anish Giri, maar zijn vorm liet in de eerste toernooihelft zeer te wensen over. Wellicht vindt hij vanuit het achterveld alsnog aansluiting bij een van de kopgroepen.
Wim van der Wijk