Jorgen Henseler in toptien ratingklassement EK Polen

update, zaterdag 11 mei.

Jorgen Henseler is op dit moment in Polen. Niet voor zomaar een vakantie, maar een schaakvakantie. Hij doet als een van de drie Nederlanders mee aan het Europees Kampioenschap.

In de eerste ronde speelde hij met wit knap remise tegen een Grootmeester uit Wit-Rusland, ter waarde van 2535!

In de twee volgende ronden kreeg Jorgen evenzovele nullen te slikken, tegen een sterke Italiaanse IM en een grootmeester uit  Oekraïne.

Er een beetje rustig inkomen, nee dat zat er op dit toernooi met een enorme grootmeesterdichtheid niet in. In de vierde ronde hield Jorgen een Turkse tegenstander van 2265 op remise, daarna volgde er een nederlaag tegen een sterke Duitser.

In ronde zes verdedigde Jorgen zich knap tegen een Zwitser. De partij zou in remise zijn geëindigd, ware het niet dat de Zwitser daar geen genoegen mee wenste te nemen. Zijn winstpoging moest hij bekopen met een nederlaag, Jorgen vlocht met Toren en Paard een bijzonder fraai matnet, en liet zijn tegenstander zelfs een pion tot dame promoveren.

In de zevende ronde zat Jorgen tegenover een Turkse dame die in het bezit is van de vrouwen grootmeestertitel. Het werd een remise, waarmee Jorgen op 2,5 punten kwam.

Vandaag is er in Polen een rustdag, daarna volgen tot en met donderdag nog vier rondes. De volgende tegenstander, maandag, van Jorgen is een Turkse IM.

Met 2,5 uit 7 doe je uiteraard niet mee in de top, maar Jorgen heeft voldoende gesprokkeld om elke ronde een interessante tegenstander te krijgen. Er wordt ook een speciaal klassement bijgehouden van de beste ratingprestatie, TPR minus rating. En die tabel laat zien dat Jorgen een bijzonder toernooi speelt. Hij staat op  deze ranglijst van 270 spelers op een fraaie tiende plaats!

Als hij hier na de slotronde nog staat neemt hij een prijs van 500 euro mee naar huis. We zijn benieuwd, de vorm lijkt in orde en Jorgen heeft al eerder bewezen dat hij ook tegen sterke tegenstanders overeind kan blijven.

Behalve Jorgen zijn Erwin l’Ami en Henk Vedder van de partij in Polen. Erwin hoopt zich te plaatsen voor de World Cup, waarvoor hij bij de eerste 23 moet eindigen. Met 5 uit 7 ligt hij hiervoor op koers. Henk heeft net als Jorgen 2,5 uit 7, en zal schaaktechnisch niet helemaal tevreden zijn, met name het rendement uit zijn witpartijen (0,5 uit 4) laat te wensen over.

Vandaag, zondag, is er een snelschaaktoernooi en Henk kennende gaat hij hier iets moois van proberen te maken.

Op schaaksite.nl volgt Herman Grooten de verrichtingen van de drie Nederlanders en bespreekt hij hun partijen. Ook Jorgens  fraaie mat met Toren en Paard is hier na te spelen.

http://schaaksite.nl/page.php?al=erwin-lami-mist-aansluiting

 

Wim van der Wijk