Jorgen Henseler naar EK in Plovdiv

Vandaag begint in de Bulgaarse stad Plovdiv het individueel Europees kampioenschap schaken. Deze titelstrijd staat open voor alle spelers � mannen en vrouwen, jong en oud – van nationale schaakbonden die bij de European Chess Union (ECU) zijn aangesloten.
Er was vooraf geen kwalificatie, maar een open inschrijving. Onder de deelnemers ook ons clublid Jorgen Henseler. Deelname op dit niveau leek hem een leuk avontuur. Jorgen vertrok vorige week al voor een hoogtestage in Zwitserland. Grapje natuurlijk, Jorgen is ook een skiliefhebber en het leek hem aardig de reis zo te combineren.
Na de hellingen in Zwitserland wacht hem de �zwarte piste� van Plovdiv, want voor dit EK is een enorm sterk deelnemersveld bijeengebracht. In actie komen bijna 350 deelnemers, van wie meer dan 180 grootmeesters, onder wie de Nederlandse GM�s Anish Giri, Ivan Sokolov, Erwin l�Ami, Jan Smeets en Sipke Ernst.
Het toernooi duurt 11 ronden, met een rustdag op 26 maart. Het prijzengeld bedraagt 100.000 euro, waarvan 9.000 euro voor speciale ratingprijzen. Hier liggen wellicht kansen voor Jorgen. De eerste 23 plaatsen geven recht op deelname aan de World Cup van de FIDE.
De deelnemers zijn onderworpen aan de nieuwe kledingregels van de ECU. Het is ook verboden voor de 40ste zet remise aan te bieden. Het speeltempo bedraagt 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij met een increment van 30 seconden vanaf de eerste zet. Jorgen speelt vandaag in de eerste ronde met wit tegen de sterke Turkse IM Yilmaz Mustafa (Elo 2530).
We zullen het EK af en toe volgen op onze site, en met name de verrichtingen van Jorgen natuurlijk. Succes!
Wim van der Wijk

Toernooisite