Jorgen, onze Held in Minsk

 

Onze Jorgen heeft op het Europees kampioenschap schaken in de Wit-Russische hoofdstad Minks zijn eerste overwinning geboekt. Volgens NOS Teletekst was het een overwinning ‘voor statistieken’.
Hoezo voor de statistieken?

 

 

 

 

In Minsk doen ongeveer 400 spelers mee, in  elf ronden worden  dus pakweg 200 partijen per ronde  gespeeld, die allemaal een uitslag krijgen, die verwerkt worden in de tussenstand, uitslagen die ook meetellen voor de rating en op de slotdag  is er een nieuwe Europees kampioen.
Het leuke aan het EK in deze vorm is dat iedereen zich hiervoor kan inschrijven, ongeacht de speelsterkte. Jorgen is vaste klant van het EK in deze vorm, hij is van deze toernooivorm Nederlands recordhouder met het hoogste aantal EK-caps.
Voor de prijzen doet Jorgen niet mee, daarvoor is het toernooi veel te sterk bezet met flink wat grootmeesters boven 2700 en heel veel 2600-plussers.
Maar het is wel een officieel kampioenschap, met slechts twee spelers die onder de Nederlandse vlag spelen. Naast Jorgen doet de Brabantse grootmeester Benjamin Bok mee, een speler van En Passant in de KNSB-Meesterklasse.
Jorgen speelde in de eerste drie ronden tegen titelhouders, en dat leverder drie nullen op. Maar vervolgens haalde hij 1,5 uit 2 tegen minder sterke spelers. De redactie van Teletekst vond het nodig om aan zijn overwinning van zaterdag ‘voor de statistieken’ toe te voegen, waarmee Jorgen toch een beetje als een koekenbakker wordt weggezet.
Nee, dan Herman Grooten die op Schaaksite verslag doet van het EK, waarbij hij zich uiteraard focust op de verrichtingen van Bok die een voortreffelijke start had. Maar Herman noemde in zijn verslag ook de aanwezigheid van de andere Nederlander en sprak over de ‘onverslijtbare’ Jorgen Henseler.
Kijk, dat is mannentaal.
In elk geval glimmen wij in Hilversum van trots als Jorgen op het officiele EK weer  een overwinning weet te noteren!
Vandaag is de zesde ronde in Minsk. Teletekst gaf vanochtend de indeling, inclusief de paring van Jorgen, maar wel na een volkomen overbodige witregel  (op het tv-scherm een zwartregel). Kennelijk om op deze manier de schapen van de Bokken te scheiden. Ook op deze manier komt  onze Held in Minsk er toch een beetje bekaaid vanaf.
ZET HEM OP JORGEN!
Ondertussen maken wij ons bij HSG op voor de ontknoping aanstaande donderdag van de strijd om het cluibkampioenschap. Hiervoor zijn twee partijen van belang:
Michael de Vos – Herman van Engen.
Kees Nagtegaal – Johan Lindeman.
Bij winst prolongeert Herman zijn titel, het zou een formidabele prestatie zijn.
O ja, het derde duel is tussen Wim van der Wijk en Guido Wagenvoorde, maar dat doet er niet toe voor de titel. Wellicht is de uitslag van deze partij vrijdag te lezen op pagina 643 van NOS Statistiekentekst.

 
Wim van der Wijk

1 gedachte over “Jorgen, onze Held in Minsk”

  1. Die lege regel past teletekst al jaren toe om zodoende aan te geven dat dit geen Topbord is en er anders 20 pagina’s met indelingen getoond moet worden.

    En of wij glimmen in Hilversum na een overwinning van Jorgen vind ik wel wat generaliserend. Remise tegen 1619 en een punt tegen een ratingloze is toch niet echt bijzonder; dat lukt de helft van HSG ook nog wel. In voorgaande jaren wist Jorgen nog wel eens halve en hele punten af te snoepen van sterke spelers dus laten we daar aan vast houden. HUP Jorgen!

    NB: 1,5 uit 5 is zo slecht nog niet; daarvoor dient er in de playoffs zelfs nog gewonnen te worden in de laatste ronde 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *