Jorgen over gemiste kansen op het EK in Plovdiv

Gemiste kansen op het EK

Om ook eens een keer tegen veel sterkere tegenstanders te spelen, heb ik mij dit jaar voor het EK opgegeven. Het toernooi kende een uitstekende organisatie en een prachtige locatie: het Novotel in Plovdiv, Bulgarije. Plovdiv is een oude stad met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het was mooi weer: bijna iedere dag 20 graden en zon. Het reglement was erg streng: er waren kledingvoorschriften en er mocht voor de 40e zet geen remise aangeboden worden of gepraat worden met de tegenstander. In praktijk bleek dit allemaal wel mee te vallen: ok, er zijn reglementaire nullen uitgedeeld (Mamedyarov had voor de 40e zet remise aangeboden), maar er waren mij verder geen noemenswaardige incidenten bekend.
Over mijn spel was ik tevreden: Tegen de meeste tegenstanders wist ik voordeel te bereiken, maar het koelbloedig omzetten van dit voordeel in resultaat liet nog te wensen over. Zie hiervoor ook het onderstaande partijfragment. Het resultaat (3 uit 11) was perfect volgens verwachting: ik was als 331e geplaatst en ik ben 331e geworden. Over tegenstand had ik niet te klagen: van de 11 partijen heb ik er 8 tegen titelhouders gespeeld.
Een fragment uit mijn partij uit de eerste ronde:
Wit: Jorgen Henseler (2071) � Zwart Mustafa Yilmaz (2530).
Zie diagram.

Zwart heeft een pion geofferd in ruil voor open lijnen op de damevleugel. De aanval moet natuurlijk wel slagen, want het eindspel zal wel verloren zijn voor zwart. Omdat de belangrijkste aanvalsdoelen van zwart (pion a2 en loper b3) respectievelijk 6 keer en 4 keer gedekt staan, is zwart met de dame op avontuur op de koningsvleugel gegaan. Niet zonder risico’s.
27…Dh2? 27…Dh1 28.Pb5 Lxb5 29.Dxb5= 28.Df2
Gemiste kans: met 28.De1! g6 29.g3 Dh3 30.Th2 had ik de dame op kunnen sluiten. Natuurlijk is dit een zeer complexe stelling en kan er nog van alles mis gaan, toch blijkt wel uit dit fragment, dat ook sterke spelers de fout in kunnen gaan. In het vervolg wist zwart te winnen.
Jorgen Henseler