Kansen gemist

De uitwedstrijd naar Enschede stond op het programma voor ons. Dr. Max Euwe is op papier een sterk team, dus het zou nog wel eens zwaar kunnen worden.

Twee weken voor de wedstrijd was de partij van der Wijk – Kollen al vooruit gespeeld. Deze eindigde in remise, terwijl Wim van der Wijk continu de overhand had.

De wedstrijd begon met een overwinning van Predrag Nikolic op Tim Lammens. Nikolic, die net een toernooi in Barcelona erop had zitten, overspeelde Lammens vanuit het begin, pakte een pion mee, en maakte het grootmeesterlijk af.

Kort daarna had Vincent Pandelaar verloren. Hij werd vanuit de opening overspeeld en liep continu achter de feiten aan. Na 25 zetten konden de stukken de doos in.

Kees Nagtegaal zette ons team weer op voorsprong van 2,5 – 1,5 na een prima overwinning.

De partij van John Markus tegen Frank Kroeze heb ik niet zo heel erg gevolgd. John kwam iets minder uit de opening. Hij verloor later. De stand was weer 2,5 – 2,5

De partij Jorgen Henseler zag er veel belovend uit. Hij kwam goed uit de opening met een mooi voordeel. De partij eindigde in een dame-eindspel in remise. De analyse wees uit dat Jorgen de hele partij met een plus speelde, maar nooit echt concreet kon omzetten in meer.

Klaas Harmsen ruilde de dames al vroeg af, waardoor er snel een middenspel op het bord stond. Er werd veel gemanoeuvreerd en geschoven. Net voor de tijdcontrole twijfelde Klaas tussen twee opties: stukken ruilen of de complicaties op het bord houden. Hij koos voor veilig en ruilde wat stukken af. Optisch gezien stond hij beter, maar kon niet door de witte stelling heen komen, dus remise was een feit.

Met de stand op 3,5 – 3,5 zou het nog erg spannend worden. De laatste drie borden waren nog bezig: Johan, Herman en Roel.

Voor Johan Lindeman zag het er niet goed uit. Een vrije a-pion promoveerde tot een nieuwe dame. Johan probeerde nog iets te proberen tegen de koning van de tegenstander, maar het mocht niet meer baten. De stand is 4,5 – 3,5 voor de tegenstander.

Roel en Herman waren nog bezig op dit moment. Roel de Jong heeft een goede partij neergezet en heeft lang de leiding gehad.

Herman van Engen had ook een plusje in het eindspel en het zag er erg gevaarlijk uit. Het zouden nog wel eens twee overwinningen kunnen betekenen waardoor de stand op 5,5 – 4,5 voor ons kon zijn! Mede door de tijdcontrole had Roel alle torens van het bord geruild waardoor een paardeindspel op het bord kwam. In dit eindspel ging het oordeel over en weer van remise en verlies. Dat zou dus betekenen dat Herman zou moeten winnen om het 5 – 5 te maken. Herman stond goed, maar niet genoeg voor de winst. Dit eindigde dus ook in remise.

Ondertussen moest Roel zijn stelling zwaar verdedigen om niet te verliezen. Hij hield keurig een paardeindspel met twee pionnen minder remise.

 

Dat maakt de eindstand op 5,5 – 4,5 verlies. Professor elo zou een 6,5 – 3,5 voorspellen. Toch hebben we kansen op meer gemist: Wim, Klaas, Roel, Herman hadden de overhand en hadden misschien meer kunnen pakken. Maar ja, als als, misschien misschien…

 

ESG Dr. Max Euwe 1 2188 HSG 2099   5½ 4½
1. Tim Lammens 2324 Predrag Nikolic 2637   0 1
2. Frank Kroeze 2396 John Markus 2112   1 0
3. Peter Bolwerk 2234 Kees Nagtegaal 2216   0 1
4. Christian Scho 2108 Klaas Harmsen 2099   ½ ½
5. Zyon Kollen 2216 Wim van der Wijk 2121   ½ ½
6. Achim Buendgen 2130 Vincent Pandelaar 2064   1 0
7. Henk Bernink 2185 Jorgen Henseler 2008   ½ ½
8. Luc Compagnie 2154 Herman van Engen 1950   ½ ½
9. Bart Konijn 2222 Johan Lindeman 1893   1 0
10. Gerard Grotenhuis 1908 Roel de Jong 1887   ½ ½

 

-Vincent Pandelaar