Kees en Jorgen houden HSG op de been, topper onbeslist

HSG en Oud Zuylen in evenwicht:  4-4

Curieuze voordracht en heuglijke comeback

Honderd  jaar na zijn dood is Jacob Peet opnieuw voorgedragen voor het Gulden boek van Hilversum. Twee jaar na hersenbloeding: comeback Arie Schwartz bij Oud Zuylen.

Lichte opwinding in HSG-kringen: de lokale krant heeft de afgelopen dagen  flink uitgepakt met verhalen over Jacob Peet, in 1887  de oprichter van het Hilversums (toen uiteraard nog Hilversumsch) Schaak Genootschap.

Vanwaar die aandacht? Nou de krant heeft gemeend Peet, in zijn tijd een invloedrijke Hilversummer, te moeten voordragen voor opname in het Gulden boek van Hilversum, waarin personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de lokale gemeenschap op het schild worden gehesen.

Peet, die ervoor heeft gezorgd dat de Vituskerk  in  Hilversum zijn mooie neogotische toren heeft gekregen, was ook organist, oprichter van koren, gelegenheidsdichter. In het dagelijks leven combineerde hij het vak van slager met het wethouderschap. Hij noemde zich graag ‘vleesch- en wethouder’. Hij was vanaf de oprichting  tot zijn dood in 1914 voorzitter van HSG.

HSG heeft Peet zelf ook meerdere keren voorgedragen, maar om duistere redenen werd hem steeds de toegang  tot de Hilversumse eregalerij geweigerd.

Dikke mist

Een reconstructie hiervan zaterdag  in De Gooi- en Eemlander beslaat een hele pagina, maar ook de krant moet het exacte antwoord schuldig blijven. Er is door de commissie die over de voordrachten oordeelt, nooit iets wezenlijks gearchiveerd. Er hangt dus nog steeds een dikke mist boven de zaak-Peet.

HSG heeft zich  er  inmiddels – na opnieuw een nul op het rekest, enkele jaren geleden bij de viering van het 125-jarig jubileum – bij neergelegd dat  Peet niet in het Gulden boek mag. In 2037,  als de club 150 jaar bestaat, zouden we er wel weer eens naar gaan kijken….

Maar nu heeft de krant zich gretig op de zaak gestort, en Peet zelf voorgedragen. Uniek en curieus.

Het is natuurlijk geen groot clubbelang dat Peet alsnog een plek in het boek krijgt, maar het is goed dat de ‘weiger-commissie’ er niet zo gemakkelijk mee wegkomt.. HSG, een vereniging met een goed ontwikkeld historisch bewustzijn, heeft gedaan wat  zij moest doen. En met de nieuwe voordracht wordt ook het vele werk van onze clubhistoricus wijlen Adri Plomp recht gedaan.

Iedereen die zich een halfuurtje in de geschiedenis van Hilversum verdiept, zal tot de conclusie komen dat Peet in het Gulden boek thuishoort. Er is in Hilversum trouwens wel een straatnaam naar hem vernoemd.

Uitweg

HSG kan nu  rustig achterover leunen en afwachten hoe de commissie een uitweg gaat zoeken uit de affaire. Gezien het verleden ligt het voor de hand dat het verzoek opnieuw zal worden afgewezen. Aan de andere kant begint de negatieve publiciteit over het Gulden boek een beetje pijnlijk te worden, niet zo kies ten opzichte van de mensen die in het boek op een voetstuk zijn geplaatst.

De vraag of Hilversum dit niet ‘een beetje dom’  zelf over zich afroept, kan alleen maar met ja worden beantwoord.

De viering van het 125-jarig jubileum was natuurlijk een uitgelezen kans om de kwestie uit de wereld te helpen, maar de commissie vindt zichzelf waarschijnlijk belangrijker dan het Gulden boek.

Eind februari, begin maart 2015 weten we meer, wordt vervolgd.

Bijgepraat

In de treinreis naar Utrecht voor de wedstrijd tegen Oud Zuylen werden teamgenoten die nog nooit van Peet hadden gehoord, bijgepraat over de zaak, daarna eiste het heden alle aandacht voor zich op.

Op papier zijn Oud Zuylen en HSG titelkandidaten in 3D, samen met BSG 2. De topper in Utrecht eindigde onbeslist: 4-4, waar HSG het meest blij mee mocht zijn.

Heuglijk

Bij de thuisclub heerste ook enige opwinding rond deze wedstrijd: Arie Schwartz, twee jaar geleden getroffen door een hersenbloeding, is nu zodanig hersteld dat hij weer achter het bord kon plaatsnemen voor een competitiewedstrijd. De partij – tegen Johan Lindeman – eindigde na een lange strijd van vijf uur in remise.

Maar de uitslag was natuurlijk niet het belangrijkste bij deze heuglijke comeback!

Wim van der Wijk

 

Oud Zuylen 2120 HSG 2089 4 4
1. Jaap van der Tuuk 2214 Kees Nagtegaal 2240 0 1
2. Dirk Floor 2169 Wim van der Wijk 2150 1 0
3. Marcel van Os 2151 Daan Bes 2097 ½ ½
4. Babis Lazaridis Herman van Engen 2043 ½ ½
5. Jan Maarten van den Boogaart 2070 Carol-Peter Gouw 2054 1 0
6. Frans Sanijs 1956 Vincent Pandelaar 2088 ½ ½
7. Ed van Eeden 2051 Jorgen Henseler 2109 0 1
8. Arie Schwartz 2229 Johan Lindeman 1950 ½ ½