KingLoek wint NK internetschaak, Smeets tweede

Loek van Wely heeft vandaag het derde offici�le NK internetschaak op zijn naam gebracht. Hij versloeg in een zeer spannende finale zijn teamgenoot Jan Smeets. Beide spelers kwamen afgelopen seizoen uit voor het kampioensteam van HSG.
Zestien spelers kwamen op de slotdag in actie, zij waren geplaatst op Elo-sterkte, kwalificeerden zich via voorrondes of werden � in twee gevallen – toegelaten op basis van hun sterkte bij het internetschaken. Aan de vier voorrondes namen gemiddeld 40 schakers deel, van wie zich telkens twee konden plaatsen voor de slotdag. Onder hen ook HSG�er Robin van Kampen. Hij deed dat overtuigend, vrijdagavond bij zijn tweede poging. Sterke spelers als Robin Swinkels, Chiel van Oosterom, Twan Burg en Lars Ootes kwamen niet door de kwalificatie, om maar aan te geven hoe sterk de bezetting al tijdens de voorrondes was.

Op de kaart

Met dit NK lijkt de KNSB het internetschaken definitief op de kaart te hebben gezet. Onder de zestien gekwalificeerden bevonden zich vijf grootmeesters en vijf internationaal meesters. Dan kun je toch niet meer van een randgebeuren spreken. Het prijzengeld van 2500 euro zal ongetwijfeld de animo van topspelers om mee te doen hebben aangewakkerd. Hiervan streek Van Wely, spelend onder zijn internetnaam KingLoek, 800 euro op. Verliezend finalist Jan Smeets ging met 500 euro naar huis (al is dit natuurlijk geen correcte formulering bij internetschaak).
In de finale ging het om vijf winstpartijen, remises niet meegerekend. Smeets, die in de halve finale vrij simpel Ivan Sokolov had teruggewezen, dolf met 4-5 het onderspit. Het speeltempo bedroeg 3 minuten per speler per partij plus drie seconden erbij voor elke zet.
De eerdere Nederlandse internetkampioenen zijn Floris van Assendelft en Erik van den Doel.
Wim van der Wijk