Klinkende competitiezege na kansloze bekernederlaag

 Nimzowitsch, blokkade, kwaliteitsoffer, Kb7!

HSG heeft de uitschakeling in de KNSB-beker – een kansloze 3-1 nederlaag tegen Utrecht – goed verwerkt. Twee dagen later werd de competitiewedstrijd in Amsterdam tegen Oosten-Toren overtuigend met 6-2 gewonnen. Met drie invallers speelde HSG zijn beste wedstrijd van dit seizoen en behield de koppositie in klasse 3D.

HSG leefde wel met enige zorgen naar het duel toe vanwege personele problemen. Captain Vincent Pandelaar besloot te puzzelen met de opstelling. Oosten-Toren heeft twee 2100+-spelers, de kloof met nummer drie is honderd ratingpunten. De twee sterke spelers worden, zo lijkt het, door de Amsterdamse club als zekerheidjes ingezet, dus niet op de topborden.

Vuurkracht

Daar had Vincent wat op gevonden, en het werkte: de 2100-vuurkracht bij de Amsterdammers werd effectief uitgeschakeld: twee nullen. Held van de dag werd onze grootmeester (in het correspondentieschaak) Carol-Peter Gouw die werd gekoppeld aan Don van den Bergh die tot zaterdag een tpr had van 2850.

Dat hun partij een groots en meeslepend gevecht zou kunnen worden, werd snel duidelijk: niemand begreep iets van de stelling. Na afloop was CPG zeer tevreden over zijn spel. Aan de bar herhaalde hij graag de trefwoorden: Nimzowitsch, blokkadepartij, kwaliteitsoffer, Kb7. Hij zei het met pretoogjes en lachte zijn gulle Carol-Peter Gouw-lach. En ja, hij lustte nog wel een biertje.

Karlsbad

Het werd een middag van bekende pionnenstructuren. De klassieke Karlsbad-formatie leverde HSG twee zwart-overwinningen op – wij kennen onze klassieken, de minderheidsaanval van de tegenstander kwam niet uit de verf. Daarnaast zagen we de V-pionnenstructuur: wit: h5, g4, f3, e4, d5. De V van victorie, tenminste als de witte stelling in handen is van iemand als Tigran Petrosjan. Maar kan Van Engen het ook? Ja, Herman kan het ook, hij zal donderdag de complimentjes in ontvangst nemen van trainer Jop.

Comfortabel kwam HSG zaterdagmiddag op een 3-0 voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven. Een studieachtig eindspel op bord drie trok volop de aandacht. Het werd uiteindelijk remise maar er bleek toch een moeilijk te vinden winst voor de tegenstander van Kees Nagtegaal in te zitten, maar recht op veel meer had Oosten-Toren zaterdag niet.

Kampioenschap

HSG ligt op koers voor het kampioenschap, maar Oud Zuylen en BSG 2 hebben slechts een matchpunt achterstand. De twee achtervolgers ontmoeten elkaar de volgende ronde, daarna staat de Gooise kraker in Bussum op het programma, dus alles is nog mogelijk.                                                                                                          

HSG en Oosten-Toren hadden een vergelijkbaar uitgangspunt voor het competitieduel van zaterdag. Hieraan ging voor beide uitschakeling in de beker vooraf, de Amsterdamse club redde het niet tegen LSG, HSG ging ten onder tegen Utrecht, logische uitslagen als je naar de elo’s kijkt. Utrecht was oppermachtig in Hilversum, al liet Tycho Dijkhuis zich verrassen door Kees Nagtegaal. Helemaal tevreden was de Utrechtse captain Vincent Diepeveen dan ook niet: “Normaal winnen we dit soort potjes soepel met 4-0.” Bij het verlaten van de speelzaal zeiden we in de nattesneeuwnacht tegen elkaar: nou, misschien moet En Passant zaterdag ook wel oppassen. Maar ja, wie ligt er in schakend Nederland nog wakker van een bekernederlaag van HSG?

                                                                                                   Wim van der Wijk

 Hieronder de gedetailleerde uitslagen.

KNSB, klasse 3D, ronde 5, zaterdag 7 februari 2015.

Oosten-Toren 1968 HSG 2036 2 6
1 Wim Leene 1840 Vincent Pandelaar 2078 0 1
2 Don van den Bergh 2102 Carol-Peter Gouw 2029 0 1
3 Theo Gosman 1971 Kees Nagtegaal 2253 0,5 0,5
4 Redmar Damsma 2138 Wim van der Wijk 2152 0 1
5 Iwan Bonoo 2003 Herman van Engen 2070 0 1
6 Xander Giphart 1945 Sito Dekker 1935 1 0
7 Hank Hoving 1840 Roel de Jong 1882 0,5 0,5
8 Huub van den Bergh 1909 Michael de Vos 1891 0 1

 

KNSB-beker, ronde 3, donderdag 5 februari 2015

  HSG 2143 Utrecht 2290 1-3
  Bouwjaar 1887 Bouwjaar 1886
1 Kees Nagtegaal 2253 Tycho Dijkhuis 2350 1-0
2 Wim van der Wijk 2152 Vincent Diepeveen 2362 0-1
3 Klaas Harmsen 2090 Peter Ypma 2243 0-1
4 Vincent Pandelaar 2078 Pieter Nieuwenhuis 2204 0-1

 

 

Een modelpartij van Carol-Peter Gouw

Wit zal vast wel wat fout hebben gedaan, maar daar gaat het niet om! CPG vroeg me of hij analyses moest toevoegen aan zijn modelpartij, maar hier is commentaar overbodig. Alles is kraakhelder, tekst leidt alleen maar af.

In deze partij spreken de stukken. Zwart voert een consequent ruilbeleid, gericht op het Hogere Doel, pion b3, aanvankelijk een eenzame voorpost, later een machtige gedekte vrijpion. Pxc3! is een prachtige slotzet die de kroon op het werk zet. Op zich niet bijzonder maar volledig in lijn met het voorgaande, net als alle andere zetten.

De partij is als een goede wijn die geen krans behoeft, als een muziekstuk waarin alles natuurlijk in elkaar overvloeit.

Niks meer aan doen, slechts de zetten, van dit meesterwerkje wordt iedere liefhebber stil.

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *