Kunnen schakers dammen?

 Ivantsjoek gespot achter het dambord

Ivantsjoek

Ivantsjoek

In het damtoernooi Heerhugowaard Open – tevens het open NK – speelt een bekende uit de schaakwereld mee: Vassili Ivantsjoek, de huidige nummer 28 van de wereld. Het genie uit Oekraïne is meegereisd met de Russische wereldkampioen dammen Aleksandr Georgiejev, met wie hij goed bevriend is. Sterker nog, ze zijn elkaars trainer. Georgiejev geeft Ivantsjoek damlessen en andersom leert Ivantsjoek zijn goede vriend schaken.

Knipsel Alkmaarsche Courant

Knipsel Alkmaarsche Courant

Niet zonder resultaat. Georgiejev speelde al mee met een Tata-vierkamp in Wijk aan Zee, met succes hij won zijn groep in januari met drie uit drie. Ivantsjoek was nog niet eerder in de zomer in Nederland geweest, vertelde hij aan verslaggever Robin Kaandorp van de Alkmaarsche Courant. Wel in de winter (als vaste klant van het hoogovenstoernooi, hoewel dat natuurlijk tegenwoordig anders heet) en in de herfst (Tilburg, het vroegere Interpolistoernooi) en Hoogeveen.

Ivantsjoek vertelde het regionale dagblad dat hij best wel gegrepen is door het damspel, hij leest er bijvoorbeeld boeken over.

Goede dammers die ook gaan schaken zijn wel bekend: Jannes van der Wal, Ton Sijbrands en nu dus ook Georgiejev. Schakers die gaan dammen, lijkt minder vaak voor te komen, misschien zet Ivantsjoek een nieuwe trend?

Ivantsjoek doet het niet slecht in Heerhugowaard, hij noemt zichzelf slechts een amateur. Een damrating heeft hij nog niet. Hij verloor in de eerste ronde, won zijn tweede partij en speelde de derde remise tegen een speler met een rating van boven de 2100. De ratings in de damwereld zijn lager dan bij het schaken. De wereldkampioen heeft bv 2430. Een speler van 21+ is dus al behoorlijk sterk!

Het toernooi duurt nog de hele week.

Wim van der Wijk

Toernooisite Heerhugowaard Open

Artikel schakers die dammen en vice versa

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *