Marnik Woldhuis wint 25e HSG Jeugdtoernooi

Afgelopen zondag werd alweer voor de 25e keer het jaarlijkse jeugdtoernooi georganiseerd. Frits had daarvoor speciale fraaie jubileumvaantjes laten maken en er waren tompoucen met HSG- logo om deze mijlpaal te vieren. Over dit jubileum in een volgend artikel meer.

Dat het Pinetum, alweer voor het 10e jaar op rij gastheer, een heel aangename omgeving is om te schaken blijkt uit het aantal deelnemers. Met 58 spelers was de inschrijving bijna helemaal vol. Deelnemers kwamen van Voorschoten tot Veenendaal en van Hoofddorp tot Apeldoorn naar de prachtige naaldbomentuin aan de rand van Hilversum. Er was zelfs een deelnemer uit Groningen bij, en een ‘schaakoma’ uit Friesland die haar kleinzoon kwam aanmoedigen. Voor begeleiders is het natuurlijk helemaal niet vervelend om een zondagmiddag op een mooi terras met een boekje of krantje door te brengen terwijl het kroost wordt geanimeerd door het schaakspel. Sommige ouders hadden hun laptop meegenomen om wellicht nog wat te mailen of werk te doen. Er was zelfs een kunstzinnige schaakmama die portretjes schetste in een album.

Wat de schaakprestaties betreft werden de ereplaatsen in de A-groep bezet door drie HSG-ers. Marnik Woldhuis won alle negen partijen(!) en werd ongedeeld eerste. Bij afwezigheid van andere lokale toppers Daniël Nijhuis (als 13-jarige al clubkampioen van HSG bij de volwassenen) en Wouter Terlouw, die op dezelfde dag Nederlands kampioen rapid werd in zijn leeftijdscatergorie, leek Marnik geen moeilijke middag te hebben. Op de Tweede Plaats eindigde Thomas met een formidabele 8 uit 9. Ik keek met bewondering hoe hij in een van zijn partijen een eindspel met dame tegen drie bijna gepromoveerde pionnen vaardig naar winst leidde. Op de derde plaats eindigden twee spelers: Floris Friedel en Evan Los uit Voorschoten. Zij scoorden beiden 6,5 punt, maar eindigden ook precies gelijk op weerstandspunten en Sonneborn-Berger. Een uitzonderlijke situatie!

De B-groep (tot en met 10 jaar) werd gewonnen door Yoeri Scholte uit Amersfoort, die met 6 uit 9 op de 10e plaats algemeen eindigde, een puike prestatie. De tweede plaats ging naar stadgenoot Jesper Langbroek en de derde plaats was voor de jarige Maksim Ozarov uit Hilversum. Voor hem was er dus nog iets te vieren.

De prijs voor het oplossen van het schaakprobleem ging naar Joost Friedel, die werd geloot uit 4 correcte inzendingen. Dit was de opgave, niet zo makkelijk als het lijkt:

Wit geeft mat in 3. Oplossing onderaan de pagina1

Het was weer een geslaagd toernooi waarin alles soepel verliep. Dit natuurlijk mede dankzij de onbaatzuchtige inzet van alle vrijwilligers en organisatoren: Sito, Frits, Gabri, Collin, Patrick, Patrick, Dylan, Ellie. En natuurlijk de vrijwilligers van het Pinetum, Hans, die weer een prachtige pion had gedraaid als trofee voor de winnaar, en de dames achter de bar die flink hebben moeten aanpoten vanwege het onverwachte aantal deelnemers. ‘We doen het met liefde’, was het commentaar van Johanna. Ik geloof dat je dan ook liefde terug krijgt.

Volgend jaar weer een nieuwe editie met blije kinderen, tevreden volwassenen, hulpvaardige vrijwilligers en hopelijk iets zonniger weer.

  1. Oplossing schaakpuzzel: 1.Tb4 Ka7 2.Tfb3 en wit geeft mat met een van de torens op de a-lijn op de volgende zet ↩︎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *