Martin Koekkoek redt HSG 3 van dreigende nederlaag

Afgelopen donderdag stond de thuiswedstrijd tegen Amersfoort 5 op het programma. Een degelijk team dat al twee keer 4-4 had gespeeld en slechts 1 keer verloren. Kortom we waren gewaarschuwd. Daarnaast kon bij ons Rob van der Waall niet spelen. Hij werd vervangen door Gerard Wagenaar. We hadden tevens gelezen dat Laren 1 met grote cijfers had gewonnen van En Passant en de 1e plaats van ons had overgenomen. Kortom een sterk team tegenover ons, wij gedreven om de 1e plek terug te veroveren en niet helemaal compleet.

Omstreeks negen uur liep ik langs de borden en zag dat alleen Kees Overbeeke fantastisch stond. De overige borden waren in evenwicht. Kees kwam door een slimme penning een vol stuk voor en wist dit keurig af te ronden waardoor hij omstreeks half 10 het eerste punt binnensleepte. Toen daarna Ton Swart in een gelijke stelling vroeg of hij remise mocht aanvaarden was er geen vuiltje nog aan de lucht. Mijn partij met een scherpe aanval op de koningsvleugel met wit verliep zeer gunstig tot de 30e zet en toen had zwart al zijn stukken rondom zijn koning verzameld en kwam mijn aanval tot stand. Remise was mijn deel en hierdoor kwam er een mooie 2-1 stand op het scorebord. Ook op dat moment stond Bart gelijk, Gerard in een Grünfuld-Indisch een pion voor, Henk stond er goed voor met een overwicht en aanval op de vijandelijke koningsstelling, Richard stond goed en een pion voor en Martin had een sublieme aanval en had voortdurend druk op de koningsstelling en dacht na over hoe hij het subliem zou kunnen afronden. Ik had dus even de tijd om een sigaartje te roken in de vrieskou.

Weer binnengekomen zag ik dat enkele partijen waren gekeerd. Oeps, dat kan snel veranderen in schaken. Henk Cornelissen schoof zijn partij naar de winst toe en we kwamen met 3-1 voor. Maar vlak daarna zag Bart iets over het hoofd en zijn tegenstander profiteerde optimaal en Bart legde zijn koning om 3-2. Er waren toen nog 3 partijen gaande waarvan wij aan 1,5 punt voldoende hadden voor de overwinning. Richard kreeg remise aangeboden en overlegde met mij. Gezien zijn stelling (pion voor) en de achterstand van Gerard die nu een pion achterstond en de veranderende stelling van Martin, die plots door te denken dat ie mat kon geven, een stuk achter kwam te staan, met wat compensatie van een paar pionnen, deed mij besluiten om hem het advies te geven door te spelen. Vlak daarna ging Gerard de fout in waardoor zijn tegenstander schaak kon geven en daardoor een volle loper kon oppeuzelen. Gerard gaf op en de stand was weer in evenwicht 3-3 en ik zag het onheil al over ons afkomen, want Richard was niet meer goed geconcentreerd en dreigde pionnen weg te geven en Martin stond nog steeds achter.

Dus ik vreesde al dat wij zonder een wedstrijd tegen Laren of En Passant te spelen de race om het kampioenschap vroegtijdig zelf om zeep zouden halen. Een blik naar Richard was voldoende om hem aan te geven dat ie remise mocht maken. Dan maar alles spelen op de laatste partij van Martin. Richard dacht dat zijn tegenstander dit niet zou aannemen, maar wonderwel nam hij het aanbod aan. 3.5 – 3,5 en alle druk op Martin.

Vorige week zat martin in dezelfde positie maar dan in het viertal en toen werd een gewonnen partij remise. Daar zal hij vast aan gedacht hebben want hij wilde zich graag revancheren en ging er nog eens goed voor zitten, de teamspelers in spanning toekijkend. De tijdfase werd door beide spelers gehaald en het laatste kwartier aan speeltijdverlenging ging in en daar stoomde en pion van Martin op. Zijn tegenstander verkeek zich op die kleine soldaat die langzaam naar de overkant snelde en dacht een volle toren te kunnen winnen. Die won ie ook maar Martin zijn soldaat kon hierdoor niet meer gekeerd worden en met een Dame op het speelveld er in één keer bij met pionnen meer, was de winst binnen,  4,5 – 3,5 en opluchting bij mij en de teamleden. Spontaan werd Martin onze voorzitter ter plekke benoemd tot Man of the match. En ik zeg namens de spelers van het viertal , je hebt je keurig gerevancheerd Martin, zo hoort het…….

Wij doen nog mee voor het kampioenschap en staan nog nipt bovenaan. Op maandag 4 februari moeten we uitspeldend de altijd lastige klip Bussum zien te overwinnen waarna we ons daarna kunnen opmaken voor de wedstrijden tegen Laren en En Passant. Rest mij nog even aan te halen dat Kees Overbeeke na 4 gespeelde externe wedstrijden nog steeds de 100% heeft behaald. Daar neem ik mijn pet diep voor af.

Cees Punter

HSG 3 Amersfoort 5

4,5

3,5
1. L.J. Vermeulen (Bart) M.F. Corpeleijn (Maarten)

0

 –

 1
2. G. Wagenaar (Gerard) R. de Hulster (Rudy)

0

 –

 1
3. A.C. Swart (Ton) C.M.J. Roelandt (Chris)

0,5

 –

 0,5
4. C.J. Overbeeke (Kees) L. Kool (Laurens)

1

 –

 0
5. R. Sanchez (Richard) C. Oskam (Caspar)

0,5

 –

 0,5
6. C. Punter (Kees) L. Kepers (Luc)

0,5

 –

 0,5
7. H.W.J. Cornelissen (Henk) A.W.F. Corpeleijn (Andre)

1

 –

 0
8. M. Koekkoek (Martin) D.M. Hiemstra (Dirk)

1

 –

 0

4,5

 - 

 3,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *