Montessorischool wint Hilversums basisschoolschaaktoernooi 2023

Zou Willem Dudok, toen hij de elegante burgerzaal van het raadhuis in Hilversum ontwierp, rekening hebben gehouden met de akoestiek? Het monumentale marmer aan de muur heeft niet bepaald een geluiddempende werking. U begrijpt dat 140 dolenthousiaste basisschoolleerlingen in de burgerzaal geen zalvende werking hebben op de trommelvliezen.

Burgerzaal Gemeente Hilversum, strijdtoneel van het PO schoolschaakkampioenschap 2023

Schijnbaar ongemoeid door deze oordopwaardige kakofonie geven Frits en Sito met besliste hand leiding aan het jaarlijkse door de gemeente geïnstigeerde schaaktoernooi voor basisscholen uit Hilversum in het raadhuis. Voor de liefst 28 teams van 8 basisscholen is er nog net genoeg ruimte in de burgerzaal. Sito had een mooi computerprogramma geschreven dat voor iedere ronde op een groot scherm laat zien welk team aan welke tafel speelt. Vrijwilligers Gijs, Gabri, Ellie, Harry, Sito’s zoon Bastiaan en ondergetekende verzamelen uitslagen van de tafels en helpen de leerlingen met de regels.

Winnaars PO schoolschaakkampioenschap 2023 Montessori 1 met wethouder van Sport Karin van Hunnik

Daar is nog niet iedereen even goed mee bekend. Een meisje steekt haar hand op en wijst naar haar bord, waar alleen nog twee koningen op staan. ‘Dat is remise, gelijkspel’, leg ik uit. Het meisje: ‘Is het nu 0-0 of 1-1?’ Een jongen gebaart dat zijn partij afgelopen is. ‘Wie heeft er gewonnen?’, vraag ik. ‘Ik heb opgegeven’, antwoordt hij. -‘Maar je hebt een toren en een koning tegen een koning, dat is gewonnen!’ werp ik tegen. -‘Ik weet niet hoe je mat zet met een toren, dus heb ik maar opgegeven’, was zijn verklaring. 

Er waren natuurlijk ook deelnemers die al heel wat meer schaakervaring hebben. Vooral de Montessorischool deed het goed: drie van de zeven ingeschreven teams eindigden bij de eerste vier. Het eerste team van de Montessorischool won knap alle 8 ronden en finishte ongedeeld op de eerste plaats. Drie teams, de Lorentzschool 3 , Montessori 6 en Montessori 2, scoorden alle drie 6 matchpunten en bezetten de tweede tot en met de vierde plaats met een miniem verschil. De winnaar(s) mogen meedoen met de regionale kampioenschappen in februari en maart en wie weet de landelijke finales in mei en juni.

Tot slot laat ik het woord aan deze jonge deelnemer, die binnen twee minuten zijn tegenstander hardhandig had mat gezet en hem stevig de hand schudde: ”Goed gespeeld”.  Vervolgens, mijn verwonderde blik opmerkend, met een ernstig gezicht: “Iedereen speelt voor zijn plezier dus vind ik dat iedereen goed heeft gespeeld”. 

Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen.