And the winner is…Youri Gerritse

Youri Gerritse, hier in gepeins achter de witte stukken, is de Beste schaker van Hilversum 2020. Foto Pascal Losekoot.

Youri Gerritse mag zich een jaar lang de Beste schaker van Hilversum noemen. Hij won maandagavond 13 januari  het jaarlijkse snelschaakkampioenschap  door zes van de zeven partijen te winnen, waarmee hij onbereikbaar werd voor het legertje achtervolgers.

De Hilversummer die bij HSG schaakt had maandagavond in Foodhall Mout –  voor de derde keer het decor van het winterse snelschaakfestijn – een flitsende start, met vijf uit vijf. Het werd nog wel spannend toen hij in de voorlaatste ronde tegen een nederlaag opliep.

In de laatste ronde was Saake Buwalda zijn tegenstander, een Hilversummer die vroeger veel op behoorlijk niveau heeft geschaakt, maar al jaren niet meer in  clubverband actief is. Maar online speelt hij heel veel snelschaakpartijen op grond waarvan hij een geduchte tegenstander bleek voor clubschakers die gewend zijn aan het tragere klassieke speeltempo.

Het was duidelijk dat de winnaar van het duel Buwalda-Gerritse  de felbegeerde titel voor zich zou opeisen. Het werd een zenuwslopend gevecht waarvan elke uitslag mogelijk was geweest doordat de spelers hun bedenktijd in de laatste fase van de partij bijna hadden opgebruikt. Youri Gerritse kreeg de betere stelling met beslissend materieel voordeel, maar liep achter op de klok. Het zou erom spannen of hij zijn tegenstander mat zou kunnen zetten voordat de vlag zou vallen. Het lukte hem, hij had nog 4 seconden (0,04 in het display van de klok) over, de tijd die nodig is om 1 of maximaal 2 zetten fysiek uit te kunnen voeren.

Youri is de eerste HSG´er die zich de Beste Schaker van Hilversum mag noemen. Het toernooi miste deelnemers van internationaal meesterniveau. Jan Willem van de Griendt kon zijn titel  niet verdedigen.

Met 32 deelnemers, die werden ingedeeld  in twee groepen  (competitiespelers en huisschakers), was de serre van Mout weer heel goed bezet. De wedstrijdleiding was wederom in uitstekende in handen van Pascal Losekoot, die de spelers na de openingswoorden van voorzitter Henk Cornelissen van de Stichting Hilversum Schaakt – onder ruime belangstelling van de lokale pers – aan het werk zette. Cornelissen noemde het verheugend dat weer een flink aantal huisschakers van de partij was in Mout.

Voor winnaar Youri Gerritse was er naast een prijs in natura een bijzonder fraaie  nieuwe trofee in de vorm van een bierglas. De winnaar liet het glas meteen vullen met het gerstenat uit de brouwerij en liet weten dat een biertje hem zelden zo lekker heeft gesmaakt.

Winnaar van de B-groep werd Tobias van den Brand, eveneens met zes punten uit zeven partijen.

Gedetailleerde uitslag:

Groep A.

  1. Youri Gerritse 6 uit 7.
  2. Wim van der Wijk 5 uit 7.
  3. Saake Buwalda 4,5 uit 7.

Groep B.

  1. Tobias van den Brand 6 uit 7.
  2. Cobus Bosscha 5,5 uit 7.
  3. Paul Arnold 5 uit 7.
Tobias van den Brand, winnaar van de B/groep. Foto Pascal Losekoot.

Wim van der Wijk

2 gedachten over “And the winner is…Youri Gerritse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *