Niels Ondersteijn ‘Beste schaker van Hilversum’ 2023

Jan Nagel dwingt met zevenklapper promotie naar de A-groep af.

Er is een nieuwe ´Beste schaker van Hilversum´ en hij komt uit Utrecht: Niels Ondersteijn. Hij was ook wel favoriet als houder van de internationale meestertitel en  op grond van zijn elorating van 2360 punten. Met een score van 6 uit 7 sleepte de speler en voorzitter van Paul Keres de titel van editie  2023 in de wacht.

Niels (links) (foto Patrick Losekoot)

Het toernooi trok maandagavond 16 januari 35 deelnemers en dat betekent bijna volle bak in de fraaie serre van foodhall Mout.

In zijn openingswoord bleef voorzitter Henk Cornelissen van de aan HSG gelieerde Stichting Hilversum Schaakt een beetje vaag over de strenge veiligheidseisen waaraan ook  dit toernooi volgens hem helaas niet meer ontkomt.  Maar  net als Jeroen van den Berg, directeur van Tata Chess, wilde hij een aantal maatregelen bewust niet bekend maken. Wel zei hij dat de organisatie het antwoord schuldig moet blijven op rectaal valsspelen. ‘’Dus dat moeten jullie zelf maar oplossen.”

Media in de hele wereld hebben over het valsspelen met behulp van anale kralen bericht  in het kader van de schaakrel Carlsen-Niemann. In een praktische en licht ranzige  fact check, tijdens een tv-uitzending, stak Hans Böhm vorige week  briljant de draak met deze misvatting, zodat we die theorie nu toch maar eens linea rectaal moeten doorspoelen. 

Incidenten hebben zich dan ook niet voorgedaan tijdens het gezellige blitztoernooi in het brouwerijcafé op het Hilversumse Marktplein.

Het was maandag ook nog eens Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. Deze blauwe maandag mist een wetenschappelijke basis en  is oorspronkelijk bedacht als marketingstunt voor een reisbureau. Maar de media zijn er net zo dol op als op anale kralen dus het komt elk jaar terug in de publiciteit. Op zich is de aandacht niet erg, eerder nuttig want winterdepressies zijn zeker wel een serieus probleem.

Voor schaakliefhebbers dus een uitgelezen kans de ellende van deze sombere dagen van zich af te vluggeren tijdens partijtjes die slechts een blauwe maandag – in de oorspronkelijke betekenis – duren. Potje bier, potje schaak, dikke pret.

Er werd gespeeld in een A- en  B-groep, ingedeeld naar speelsterkte.

De uitslag:

Groep A:

 1. Niels Ondersteijn 6
 2. Ramon Koster 5,5
 3. Tim Grutter 5
 4. Jeroen Blokhuis  5
 5. Pieter Roggeveen 4
 6. Wim van der Wijk 4
 7. Gerben van Pel 4
 8. Pablo Aguado Garcia 4

Groep B:

Om zich te sparen voor de amateurtienkamp die later deze week bij Tata begint, verzocht Jan Nagel om indeling in de B-groep die hij vervolgens met een zevenklapper, ook wel een Caruanaatje genoemd,  op zijn naam schreef. Hiermee dwong hij  verplichte  promotie naar de A-groep volgend jaar af.

7-klapper voor Jan Nagel (foto Patrick Losekoot)
 1. Jan Nagel  7
 2. Tom Terhorst 5
 3. Janu Verdonschot 5

Deze drie plus de eerste vier van groep A ontvingen als prijs tegoedbonnen, terplekke (later) te besteden.

Kroegtoernooiwinnaar Niels Ondersteijn ontving de speciale bokaal die eerder op de avond gelukkig nog gered kon worden uit handen van een vlijtige ober die het fraaie drinkglas als leeg glas wilde wegnemen van de tafel van de wederom uitstekende en alerte wedstrijdleider Pascal Losekoot.

Uw verslaggever: Wim van der Wijk

Niels met bokaal (foto Mirko Lukacs)
Volle bak in de serre van Mout (foto Henk Cornelissen)

4 gedachten over “Niels Ondersteijn ‘Beste schaker van Hilversum’ 2023”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *