Nieuwe kledingregels voor schakers (m/v)

Vanaf vandaag (20 maart) is de Bulgaarse stad Plovdiv het toneel van het individueel Europees kampioenschap schaken. Er zijn nieuwe kledingvoorschriften. Een week eerder golden die al in Turkije bij het vrouwentoernooi, nu zijn de mannen aan de beurt. Uitgewoonde truien met gaten erin en broeken met scheuren worden niet mee getolereerd.
Bij de voorbereiding op dit EK konden de deelnemers niet volstaan met het checken van hun openingenrepertoir. Ze moesten ook de garderobekast inspecteren om te controleren of ze kunnen voldoen aan de nieuwe kledingeisen van de European Chess Union (ECU). En ook nog eens de toilettas nazien op de aanwezigheid van voldoende deo�s.
Een schaker wordt geacht (oksel)fris en rein in de toernooizaal te verschijnen en redelijk netjes gekleed.
�Wat heb je gedaan?� �Verloren�. �Blunder?� �Had niets met schaken te maken�. �O, je mobiele telefoon ging af?� �Nee m�n deodorant liet me in de steek�.
Slimme zet van de Europese bond. Worden Nivea en Rexona binnenkort als sponsor binnengehaald? Op zich uniek, een sportbond verbiedt zijn onderdanen te zweten. De nieuwe dresscode geldt voor mannen en vrouwen, waarbij de volgende verschillen aan het licht komen. Bij vrouwen ligt het accent op blote lichaamsdelen, bij mannen op het produceren van stank (tenminste als we afgaan op de verhalen in de media over de nieuwe regels).
Waar gaat het nu echt om in de nieuwe dresscode? Een opsomming van kleding die wel of niet mag, zegt natuurlijk nog niet alles. Het gaat er om hoe de regels zullen worden gehandhaafd. Gaan de arbiters straks met hun ECU-duimstok meten of de lengte van het minirokje wel gepast is? Moeten schakers bij het betreden van de speelzaal door een geurdetectiepoortje?
Zo�n vaart zal het wel niet lopen. De ECU legt hier en daar de vinger op de zere (of zure) plek maar er blijft voldoende ruimte over voor de deelnemers om zich naar eigen smaak te kleden.
Toegestaan is: T-shirt, polo, jeans, sportschoenen, eventueel blazer. Niet toegestaan: mouwloos en strandoutfit. En alles moet er een beetje verzorgd, harmonieus en fris uitzien. Petjes en hoedjes zijn taboe, behalve als die om religieuze redenen worden gedragen. Hoofddoekjes mogen, zonnebril en sieraden ook.
Een schaker die zich normaal casual kleedt en regelmatig tijdens het toernooi een schoon hemd aantrekt, zal geen last van de regels krijgen. En wat gebeurt er als een schaker met een op zich bewonderenswaardige hardnekkigheid toch volhardt in zijn recht om tijdens een zomertoernooi van de ECU teenslippers te dragen?
Eerst volgt een mondelinge waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een schriftelijke reprimande en moet de kledingdelinquent de volgende dag voor de teenslipperscommissie verschijnen. Als die een uur voor het begin van de speelronde vaststelt dat de teenslippers nog steeds aan zijn voeten kleven, dan krijgt hij (zij) nog een laatste kans om passend schoeisel aan te trekken. Schiet hij (zij) hierin tekort dan is het einde oefening.
Een schaker die zich op grond van kledingvoorschriften laat uitsluiten op een toernooi, heeft het conflict dus zelf ook wel een beetje opgezocht. Afwachten nu of de regels breder worden ingevoerd. De overkoepelende bonden zouden kunnen gaan eisen dat de nieuwe regels ook gaan gelden bv tijdens het HSG Open, als voorwaarde voor verwerking van de resultaten voor de internationale ratings.
De duimschroeven worden aangedraaid. Een bestaan van schaken en zwerven, dat kan straks niet meer.
Wim van der Wijk

.

http://www.nusport.nl/mixed-zone/2766941/geurvrije-schakers-achter-bord-ek.html

http://www.eicc2012.eu/contents/regulations/dresscode_eng.pdf

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7989