Nieuwe rubriek: Interne Zaken, met een breekijzer in de play-offs

Breekijzer in de play-offs

De interne competitie 2011-2012 nadert zijn ontknoping. De directe strijd om het clubkampioenschap is losgebarsten in de play-offs. De andere deelnemers blijven gewoon spelen voor een zo goed mogelijk resultaat, of proberen via de interne hun KNSB-rating nog wat op te schroeven.Dankzij wedstrijdleider intern Johan Lindeman blijven we wekelijks daags na iedere speelronde op de hoogte van alle resulaten. Af en toe verrast hij ons nog eens extra met interessante statistieken, zoals deze week.
Wat we nog niet terugzien zijn de knappe combinaties of vreselijke maar wel leerzame uitglijders die we op onze clubavonden produceren. In deze leemte beoogt deze nieuwe rubriek, Interne Zaken, te voorzien: regelmatig een terugblik op interessante partijfragmenten uit onze interne.
Om te beginnen een voorbeeld uit mijn eigen praktijk, uit de partij die ik vorige week speelde tegen Herman van Engen. In mijn eerste HSG-jaren was hij mijn Angstgegner. Ik begon, geloof ik, met zeven nullen tegen Herman. Gelukkig ben ik hier over heen gegroeid… Tegenwoordig win ik ook weleens een partij van onze voorzitter, die overigens een goed seizoen draait.

Van der Wijk – Van Engen, 1e ronde play-offs. Stelling na de 17e zet van zwart (f7-f5).
Beoordeling van de stelling:

Na de ruil van enkele lichte stukken resteert een middenspel met zware stukken en lopers van ongelijke kleur. Dit laatste kan een beslissende factor zijn: de aanvallende partij kan immers zomaar een stuk meer hebben. Materieel staat het gelijk, maar de loper van wit is actiever dan die van zwart. De witte pionnenstructuur is ook beter, maar het belangrijkste kenmerk is de positie van de zwarte koning, die nog geen veilige schuilplaats heeft gevonden. Op grond hiervan staat wit duidelijk beter. Met zijn laatste zet (f7-f5) probeert zwart de stelling waarschijnlijk terecht gesloten te houden. Bovendien komt veld f7 nu vrij voor de zwarte koning die op deze manier eventueel ‘handmatig’ kan proberen te rokeren. Wit wil de stelling natuurlijk graag opengooien, hij dreigde al e3-e4, een zet die zwart nu heeft verhinderd. Of toch niet?

18 e4!?


Een spectaculaire en interessante voortzetting, doch vermoedelijk objectief niet de sterkste. De ‘normale’ volgorde met de �saaie� voorbereidende zet f2-f3 verdient de voorkeur. In feite geef ik Herman een extra optie waar hij dankbaar gebruik van maakt. Niet zo gemakkelijk te vinden trouwens.
18 �, dxe4
Slaan met de f-pion is riskant, zwart moet zowel de diagonaal b1-h7 als de f-lijn gesloten houden: 18 …, fxe4 19 f3 Lf5 20 fxe4 Lxe4 21 Df2 Kd7 22 Dg3+-.
19 f3 e3! 20 Tae1 Kf7!
Natuurlijk niet 20 …, f4?? wegens 21 Dg6+ met mat op de volgende zet.21 Txe3 Te8! 22 Tfe1 Txe3 23 Txe3 Le6 24 Te5 Dd7

Zwart heeft zijn verdediging redelijk op orde. De e-lijn blijft gesloten, als wit Te7 kan spelen, is zwart natuurlijk gezien. Wit hanteert opnieuw het breekijzer.

25 g4! Kf6
Niet goed is 25 …, fxg4? 26 Dh7+
26 exf5?
Hiermee geef ik mijn voordeel weg. De stelling is nu in evenwicht, maar ik kreeg de zege alsnog in de schoot geworpen na een vreselijke blunder van Herman op de 31ste zet (volle toren). Niet interessant om te laten zien. Wat wel de moeite waard is: in plaats van te slaan op f5 had ik een fraai en sterk alternatief, geheel in harmonie met de opstoot e3-e4.

26 Lc5-e7+
Het veld e7 is twee keer door zwart gedekt, toch is de loper hier onaantastbaar omdat zwart de verdediging van f5 niet mag opgeven: 26 …, D/Kxe7 27 e4xf5. Dit had ik nog wel gezien, maar de follow-up na 26 …, Kg6 niet. Met 27 h4! kan wit de stelling verder open breken en had ik een kans gehad om op een mooie manier te winnen.
Wim van der Wijk

Oproep!
Ook een interessant partijfragment uit de interne competitie. Stuur een mooie aanval of fraai eindspel eventueel voorzien van licht commentaar voor publicatie op onze website op naar wimvanderwijk@planet.nl.