Ontmoeting met een voormalig HSG jeugdkampioen

We vonden het al opmerkelijk dat er in het huisje dat we huurden in Zuid-Limburg een houten schaakbord en verzwaarde houten stukken aanwezig waren. In de meeste huurhuisjes – als er al een schaakspel aanwezig is – zijn er kleine plastic stukken die snel omvallen. Het was een dusdanig goed spel dat ik mijn eigen meegebrachte schaakspel niet gebruikt heb.

In de spaarzame gesprekken die we hadden met de eigenaar van het gehuurde huisje kwamen we erachter dat hij een geboren en getogen Hilversummer was. Pas op de laatste dag voor vertrek vroeg ik hem ‘en passant’ of hij een schaker was. (Ik heb wel eens een T-shirt van een schaker gezien met de tekst “Pas op: kan spontaan over schaken gaan praten!”. Die tekst is ook op mij van toepassing.)

Ja, hij was een schaker en hij was ook lid geweest van HSG! Hij was jeugdkampioen van de SGS in 1970 en ook jeugdkampioen van Hilversum met schoolschaken. Trots liet hij zijn (snel gepakte) trofeeën zien.

Ik noemde nog wat namen van oud HSG-ers en natuurlijk kende hij de broers van Oosterom en Graaf van den Bosch, maar de meeste namen zeiden hem niets, behalve bij Ton Swart, die naam kwam hem bekend voor.

Tegenwoordig schaakt hij bij “S.V. De juiste -Z-” en is daar ook al eens clubkampioen geweest.

Zijn KNSB rating is 2026 en daarmee zou hij bij HSG een goede kans maken om zich te plaatsen voor de play-offs om het clubkampioenschap.

Jeugdkampioen SGS 1970
Schoolwedstrijden HSG
Jeugdkampioen Hilversum 1969/1970 F.A. Helmond
Frans Helmond

(Foto’s) Johan Lindeman

3 gedachten over “Ontmoeting met een voormalig HSG jeugdkampioen”

  1. Het is duidelijk dat jij een zesde zintuig hebt voor schaken en schakers Johan, ook al zijn ze van Hilversum helemaal naar Zuid-Limburg vertrokken. Bijzonder verhaal!

  2. Curieus! Ik had al begrepen dat jullie een goede vakantie hebben gehad, maar een oud-HSG’er als vakantiehuisbaas in het verre Zuid-Limburg maakt het helemaal af. Mooi verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *